Саудитска Арабия депозира 5 милиарда долара в централната банка на Турция чрез своя Саудитски фонд за развитие, предава CNBC.

Жестът има за цел да помогне на Анкара да се справи с финансовите затруднения и да укрепи икономиката си след опустошителните земетресения. 

От години Турция се бори с високата инфлация, а поредицата от опустошителни земетресения в началото на февруари, които убиха повече от 46 000 души и оставиха милиони без дом, нанесоха допълнителен удар върху нейната икономика. 

Инфлацията в Турция все още е над 55%, а валутата ѝ се намира близо до рекордно дъно спрямо щатския долар.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично се противопоставя на повишаването на лихвените проценти въпреки растящата инфлация, но политическата му намеса доведе до рязката девалвация на турската лира. 

Поскъпването на енергията, пандемията от COVID-19 и разширяващия се дефицит по текущата сметка и външнотърговското салдо на Турция оказват допълнителен натиск върху турската икономика, а много от нейните 85 милиона граждани не могат да си позволят покупката на основни стоки и услуги. 

Ходът на Саудитска Арабия е сигнал за подобряването на отношенията между двете страни, които са едни от най-влиятелните сили в мюсюлманския свят.

Връзките между тях бяха почти прекъснати след убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, извършено от саудитски агенти през 2018 г. 

През последните няколко години двете държави използваха различни средства за неофициален бойкот на различни продукти, медии и дори на самолетните полети.

През 2022 г. обаче, и турските, и саудитските лидери предприеха серия от дипломатически посещения и обещаха активизиране на търговията и инвестициите. 

Самият Ердоган възприе пълна промяна в позицията си, изправен пред силната вътрешна политическа опозиция в Турция и задъхващата се икономика.  

Според някои анализатори, финансовата подкрепа на Рияд очевидно е предназначена да подкрепи не само турската икономика, но и позициите на Ердоган преди президентските избори в Турция на 14 май.

Другият любопитен факт е, че отпускането на заема от Саудитска Арабия на Турция идва без никакви условия, като се има предвид, че отпускането на кредитите за други проблемни страни, като Пакистан, Египет, Тунис и Бахрейн, винаги е било обвързано с определени гаранции.

Саудитска Арабия предостави спасителни финансови линии на други затруднени страни в региона, но наскоро отхвърли исканията на Пакистан и Египет, изисквайки те първо да извършат определени реформи.