Две от банките, които бяха най-приятелски настроени към криптосектора, както и най-голямата стартъп банка в САЩ, фалираха за по-малко от седмица. 

Silvergate Capital, който беше един от най-активните кредитори в криптоиндустрията, заяви миналата седмица, че ще прекрати операциите си. 

Silicon Valley Bank - основен кредитор за стартиращи компании, се срина в петък, след като вложителите изтеглиха повече от 42 милиарда долара, а Signature Bank, която също имаше силен криптофокус, но беше много по-голяма от Silvergate, попадна под контрола на банковите регулатори в неделя.

В същото време цените на криптовалутите се покачиха, след като правителството се намеси, за да осигури защита за вложителите в две от пострадалите банки. И биткойнът, и етерът добавиха по около 10% към стойността си за последните 24 часа, припомня CNBC.

Според Ник Картър от Castle Island Ventures, желанието на правителството да подкрепи и двете банки означава, че то се е върнало в режим на осигуряване на ликвидност, а не на затягане.

По думите му, разхлабената парична политика исторически се е доказала като благо за криптовалутите и други спекулативни класове активи.

Защо стабилните монети може би не са чак толкова стабилни? 

Турбуленциите във финансовия сектор демонстрираха уязвимостта на т. нар. "стабилни монети" (от англ. stablecoins) - криптовалути, обезпечени с друг финансов актив или конвенционална валута.

Инвеститорите обикновено могат да разчитат на тях, за да поддържат определена цена, тъй като се предполага, че стабилните монети са фиксирани към стойността на актив от реалния свят.

Оказва се обаче, че необичайните финансови условия могат да понижат цената на този тип крипто под фиксираната им стойност.

Много от проблемите на криптовалутите през последната година възникнаха именно в сектора на стабилните монети, като се започне с колапса на TerraUSD през май 2022 г. Регулаторите също обръщат все повече внимание на т. нар. stablecoins. 

Обвързаният с щатския долар токен на Binance - BUSD, отбеляза масивни изходящи потоци, след като регулаторите в Ню Йорк и Комисията по ценните книжа и борсите оказаха натиск върху неговия емитент Paxos.

През уикенда доверието в този сектор отново пострада, тъй като USDC - втората най-ликвидна стабилна монета, обвързана с щатски долари, загуби фиксираната си стойност, падайки под 87 цента в събота.

Това стана, след като нейната емитираща компания Circle призна, че притежава 3.3 милиарда долара в SVB.  

DAI - друга популярна виртуална валута, обвързана с долари, която е частично обезпечена от USDC, падна до ниво от 90 цента в събота. И Coinbase, и Binance временно прекъснаха конвертирането на USDC в долари.

В събота някои търговци започнаха да разменят своите USDC и DAI за тетери - най-голямата стабилна монета в света с пазарна стойност над 72 милиарда долара.

Емитиращата компания на Tether няма експозиция към SVB и в момента се търгува на обичайното си ниво от 1 долар за брой, тъй като инвеститорите търсят "спасителни убежища" на фона на общата нестабилност в сектора.  

Пазарът на "стабилните" криптовалути започна да се възстановява от неделя вечерта, след като стана ясно, че вложителите на SVB ще бъдат компенсирани от държавата. 

Каква ще е съдбата на крипто банките? 

В дългосрочен план проблемите в криптобанкирането може да доведе до неприятности и за най-популярната криптовалута в света - биткойна, който е с пазарна стойност от 422 милиарда долара.

Silvergate Exchange Network и Signet на Signature бяха платформи за разплащания в реално време, използвани от крипто потребителите.

И двете компании позволяваха на клиентите си да извършват плащания 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата чрез съответните им услуги за незабавен сетълмент.

„Биткойн ликвидността и крипто ликвидността, като цяло, ще бъдат донякъде нарушени, защото Signet и SEN бяха ключови за конвертирането на криптовалути в конвенционални парични единици", коментира пред CNBC Ник Картър от Castle Island Ventures.

По думите му, въпреки че Федералният резерв се намесва, за да гарантира влоговете в SVB и това вероятно ще предотврати нова серия от банкови фалити, за индустрията е разочароващо, че три от водещите финансови институции в сектора затварят врати. 

„Сега има много малко възможности за криптофирмите и индустрията ще бъде лишена от ликвидност, докато на пазара не се намесят нови банки“, смята Картър.

Много от търговците вече се насочват към Mercury и Axos - други две банки, които обслужват стартиращи компании. Междувременно, Circle вече публично каза, че прехвърля сметките си към BNY Mellon след затварянето на Signature.