Европейската централна банка (ЕЦБ) днес обяви, че повишава основния си лихвен процент с още 50 базисни пункта - до 3.5%, въпреки сътресенията на пазарите във връзка с банковите акции в последните дни.

ЕЦБ даваше индикации от няколко седмици, че ще повиши лихвите отново на заседанието си през март, тъй като инфлацията в еврозоната остава доста над целта на банката.

Някои пазарни играчи изразиха съмнения дали президентът Кристин Лагард ще предприеме поредното увеличение, предвид състресенията в банковия сектор напоследък. Акциите на Credit Suisse поевтиняваха с 30% вчера, а целият банков сектор приключи деня с със спад от около 7%.

Първоначалният натиск върху банковия сектор се появи през миналата седмица, когато щатските власти определиха Silicon Valley Bank за неплатежоспособна.

Това събитие доведе до фалита на международните подразделения на банката и породи опасения дали централните банки не вдигат лихвите с много агресивни темпове.

От Goldman Sachs бързо коригираха очакванията си за заседанието на Федералния резерв през следващата седмица и вече прогнозира повишение от 25 базисни пункта, в сравнение с 50 базисни пункта преди това.

Ръководители от ЕС побързаха да наблегнат на факта, че ситуацията в Европа е различна от тази в САЩ. Като цяло има по-малка концентрация на депозити — SVB беше важен кредитор на технологичния сектор и на сектора на здравеопазването, депозитните потоци изглеждат стабилни, а европейските банки са добре капитализирани от регулаторните трансформации след световната финансова криза.