От 20 март 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет.

Цената на монетата при пускане в обращение ще е 132 лева и ще бъде в тираж от 5000 броя.

След Първата световна война основателят на международното олимпийско движение Пиер дьо Кубертен издига идеята за създаване на национални структури, които да спомогнат за популяризиране и развитие на съвременния спорт и олимпийското движение, да насърчават националните спортни федерации и да си сътрудничат с Международния олимпийски комитет.

По негово предложение, отбелязвайки заслугите на България като държава, изпратила свои участници в първите Олимпийски игри през 1896 г. в Атина, с посредничеството на българския дипломат и политик Димитър Станчов, както и с подкрепата на Министерството на външните работи и изповеданията и Министерството на народното просвещение, на 30 март 1923 г. се създава Българският олимпийски комитет. 

Съгласно изискванията на МОК, в него участват представители на всички тогавашни 16 спортни организации, а за председател е избран генерал Ефтим Китанчев.

Той е активен спортен деятел, който със собствени средства подпомага участието на българския отбор в VIII Летни олимпийски игри в Париж през 1924 г.

БОК се утвърждава като лидер на спортното движение в България и активен участник в международното олимпийско движение, изиграва ключова роля в утвърждаването на олимпийските ценности, дух и спортна култура, като подпомага и изготвянето на местното законодателство в тази сфера.

Знак на уважение към страната е фактът, че Пиер дьо Кубертен кани за членове на МОК видни българи още от 1906 г. – Димитър Цоков, от 1912 г. – Димитър Станчов, от 1929 г. – Стефан Чапръшиков, които активно участват в развитието на международното олимпийско движение.

Особено значим принос на БОК под председателството на генерал Владимир Стойчев е провеждането на историческия X Олимпийски конгрес във Варна през 1973 г.

Общо 230 са спечелените олимпийски отличия за България. 55 от тях са златни, 90 – сребърни и 85 – бронзови. Първия бронзов медал донася боксьорът Борис Георгиев – Моката на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г., а първия златен медал печели Никола Станчев на следващите игри в Мелбърн през 1956 г., в дисциплината борба свободен стил. 

Монетата, издадена по случай 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет, ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Лицата, които закупуват възпоменателни монети, трябва да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 20 март 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на Банка ДСК, Кей Би Си Банк България, Първа инвестиционна банка, Тексим Банк и Централна кооперативна банка за продажба в техните офиси и клонове.