Общото събрание на М+С Хидравлик, насрочено за 18 май, ще гласува предложение за разпределение на дивидент от близо 16 млн. лева, става ясно от информация на X3News.

Ако сумата от 15.77 млн. лв. бъде приета, публичното дружество ще изплати по 0.40 лева брутен дивидент на акция. Нетният дивидент за акционерите физически лица, след приспадне на 5% данък върху дивидентите, ще е 0.38 лева за брой.

Това ще е рекорден дивидент за компанията, показва справка на Darik Business Review. Дружеството, което е част от структурата на Стара планина Холд, е върнало към акционерите си сумата от 59.23 млн. лева през последните 5 г.

През изминалата година производителят на хидравлични мотори, хидростатични сервоуправления и спирачки задели 13.8 млн. лв. за изплащане на дивидент, а в предходните години сумите достигнаха 11.8 млн. лв., 10.25 млн. лв., 11.8 млн. лв. и 11.5 млн. лв.

Само преди дни стана ясно, че М+С Хидравлик е завършило сделката по придобиване на 90% от капитала на своя най-голям дистрибутор - италианската Oleotecno Hydraulic Сomponents Srl.

Сделката е на стойност 12.15 млн. евро. Сумата ще бъде платена на три равни вноски, като първата вече е преведена на собствениците на италианската компания. 

Акциите на дружеството отчитат ръст от 6.5% от началото на 2023 г. до настоящите 9.50 лева за брой. При настоящата цена на книжата, дивидентната доходност, която се предоставя от компанията, се равнява на 4%.