Във военното гробище в израелския град Рамла има гроб, който привлича доста туристи през последното десетилетие.

Той принадлежи на редник Хари Потър – британски войник, убит по време на арабското въстание в Палестина.

Интересът към гроба се дължи на факта, че Хари Потър споделя същото име като популярния измислен герой от поредицата, създадена от британската писателка Дж. К. Роулинг, посочва Amusing Planet.

Истинският Хари Потър е роден през 1920 г. в британския град Кидърминстър и е едно от осем деца. Напуска училище на 14-годишна възраст, след което работи във фабрика за килими, преди да се запише в британската армия на 16-годишна възраст.

Тъй като е твърде млад, за да се присъедини към армията, Потър лъже за възрастта си и казва, че е на 17 години. През 1938 г. става войник в Първи батальон на Уорчестърширския полк.

През септември същата година Потър и неговият батальон са прехвърлени в Палестина, която по това време е под британско управление, за да потушат бунтове. В крайна сметка, той е разположен в помпена станция, наречена „Куклата“, южно от Хеврон, която доставя вода на града.

На 22 юли 1939 г. частта на Потър се сражава с въоръжена арабска банда и той е убит при престрелката. Погребан е в гробището Commonwealth War Graves Cemetery в Рамла.

В продължение на почти седемдесет години гробът на Потър е почитан само от неговите приятели и семейство. Но през последните две десетилетия - след издаването на книгите, това някога неизвестно гробище започва да приема все повече заинтригувани посетители.

През 2010 г. - с излизането на филма „Хари Потър и Даровете на Смъртта“, в медиите се появяват статии за истинския Хари Потър, включително интервюта с неговите братя и сестри.

Интересът към гроба му сред феновете на измисления Хари Потър е толкова голям, че той е включен в туристическия уебсайт на Рамла.