Ръстът на населението на планетата Земя може да спре до 2050 г., след което човешката популация ще започне да намалява и ще достигне 6 милиарда души през 2100 г.

Това показва нов анализ на тенденциите в раждаемостта, цитиран от изданието Live Science.

Проучването, поръчано от Римския клуб, прогнозира, че ако настоящите тенденции се запазят, световното население, което в момента е близо 8 милиарда души, ще достигне връх от 8.6 милиарда в средата на века, след което ще намалее с близо 2 милиарда души до края на столетието. 

Ако прогнозата се сбъдне, тя ще донесе и добри, и лоши новини за човечеството. Намаляването на човешката популация леко ще облекчи екологичните проблеми на Земята, но това далеч няма да е най-важният фактор за разрешаването им.

Освен това, намаляващото население ще направи човечеството по-възрастно като цяло и ще намали дела на хората в трудоспособна възраст, поставяйки още по-голяма тежест върху здравните и пенсионните системи.  

"Знаем, че бързото икономическо развитие в страните с ниски доходи оказва огромно влияние върху нивата на раждаемост. Те спадат, тъй като момичетата получават достъп до образование, стават по-независими и имат достъп до по-добро здравеопазване", коментира Пер Еспен Стокнес, директор на Центъра за устойчивост в Норвежкото бизнес училище и ръководител на проекта Earth4All, в рамките на който е изготвен анализът.

Той е продължение на проучването на Римския клуб от 1972 г. „Ограничения на растежа“, което предупреждава света за предстояща „популационна бомба“. Новите резултати обаче се разминават с някои актуални прогнози за населението на планетата.

През 2022 г., например, Организацията на обединените нации изчисли, че световното население ще достигне 9.7 милиарда до 2050 г. и ще нарасне до 10.4 милиарда до 2100 г. Оценките на ООН от преди десетилетие предполагат, че населението ще достигне 11 милиарда души в края на века.

Други модели прогнозират растеж на населението въз основа на фактори, които влияят върху социалната независимост на жените, като достъпа до образование и контрацепцията.

Моделът на Earth4All е малко по-сложен и включва променливи, свързани с околната среда и икономиката. Те взимат предвид достъпа до енергия, социалните неравенства, производството на храна, нивата на доходите и въздействието на глобалното затопляне.

Моделът прогнозира два възможни резултата за човешката популация. В първия случай, ако правителствата продължават по сегашните си траектории на бездействие, създавайки екологично крехки общности, уязвими на регионални сривове, населението ще нарасне до 9 милиарда души до 2050 г. и ще намалее до 7.3 милиарда през 2100 г. 

Вторият, по-оптимистичен сценарий, при който правителствата инвестират в образование, свиване на социалното неравенство и екологичен преход, ще доведе до 8.5 милиарда души на планетата до средата на века и 6 милиарда до 2100 г.

Екипът също така изследва връзката между размера на населението и способността на планетата да поддържа човешката популаця. Те откриват, че противно на популярната теория на Малтус, размерът на населението не е ключовият фактор, движещ изменението на климата.

Вместо това, те хвърлят вината върху високите нива на потребление от най-богатите държави в света, които, според тях, трябва да бъдат намалени.

„Основният проблем на човечеството е луксозното потребление на въглерод и биосфера, а не населението. Местата, където населението расте най-бързо, имат изключително малък отпечатък върху околната среда, в сравнение с онези, които са достигнали пика на населението си преди много десетилетия“, отбелязва Йорген Рандерс, който е съавтор на модела на Норвежкото училище за бизнес и член на Earth4All.