Италия стана първата западна държава, която блокира чатбота ChatGPT.

Италианския регулатор, отговарящ за защитата на данните, обяви, че има опасения относно поверителността, свързани с модела, който бе създаден от щатския стартъп OpenAI и има финансовата подкрепа на Microsoft.

Регулаторът обяви, че забранява чатбота и ще разследва OpenAI "с незабавен ефект ".

Милиони хора са използвали ChatGPT от пускането му през ноември 2022 г.

Той може да отговаря на въпроси, използвайки естествен език, наподобяващ човешкия и може също така да имитира други стилове на писане, използвайки интернет като своя база данни.

Microsoft похарчи милиарди долари за разработването на чатбота, а миналия месец той бе внедрен в търсачката Bing на софтуерния гигант.

Компанията също така обяви, че ще вгради и версия на технологията в приложенията от своя Office пакет, в това число Word, Excel, PowerPoint и Outlook.

Съществуват обаче и опасения относно потенциалните рискове, свързани с изкуствения интелект (AI), в това число заплахата за някои работни места и разпространението на дезинформация.

От италианския регулатор обявиха, че не само ще блокират чатбота на OpenAI, но и ще разследват дали компания е спазвала Общият регламент относно защитата на данните (GDPR).

От регулатора също така казват, че тъй като няма начин за удостоверяване на възрастта на потребителите, приложението " излага непълнолетните на абсолютно неподходящи отговори спрямо тяхната степен на развитие и информираност”.

Конкурентният чатбот на Google, който носи името Bard, все още може да се използва, но от потребители на възраст над 18 г., поради същите опасния.

Италианският регулатор обяви, че от OpenAI разполагат с 20 дни, за да реагират на предявените опасения, като компанията рискува да бъде глобена с 20 млн. евро или до 4% от годишните си приходи.

ChatGPT вече е блокиран в редица страни, в това число Китай, Иран, Северна Корея и Русия.