Малко след 21 часа на 24 януари 2020 г. двама американски граждани застават пред митническото гише на летището в Манаус, Бразилия - оживен град на ръба на тропическите гори на Амазония.

Фран Джануци и Стривън Белино са бизнесмени от Ню Йорк. Белино, който тогава е на 62 г., работи като трейдър на Уолстрийт от 80-те години.

Джануци, на 39 г., търгува с акции, преди да стартира редица собствени бизнеси, които варират от компании за финансови услуги до платформа за онлайн търгове.

На фона на скачащите цени на златото през 2019 г., двамата приятели разработват план как да се възползват от това, разказва впоследствие Белино пред съда. Бразилската съпруга на Джануци ги свързва с местен търговец на злато. Те провеждат срещат в Сао Пауло и още една в Ню Йорк.

Само четири месеца след като стартират начинанието си, Белино и Джануци вече крачат из летището в Манаус с четири чанти, пълни със злато, а техният бразилски партньор е с тях.

Американците трябва да се качат на редовен полет за Ню Йорк, но на летището ги чакат служители на бразилската федерална полиция, получили информация, че мъжете пренасят нередовен товар.

Служителите претърсват чантите им и откриват цяло съкровище - 61 златни плочки с общо тегло 35 кг на стойност около 1.4 млн. долара.

След щателна проверка е установено, че металът е добит от мина, а не от претопени бижута, както е посочено в документите на бразилския трейдър Брубейк Гарсия Насименто.

Властите изземват златото, а Насименто е арестуван по обвинения в трафик на незаконна стока и узурпиране на суровини, които принадлежат на държавата.

Белино и Джануци са задържани и разпитани, но след това са освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Те казват на бразилските власти, че нямат причина да подозират, че златото е незаконно.

Инцидентът слага началото на междуконтинентална съдебна битка, в която е въвлечен и ексцентричен австрийски бизнесмен, който и в миналото е обвиняван за контрабанда със злато в Бразилия.

Приятелството на Белино и Джануци не се оказва толкова продължително, колкото усилията да си върнат златото. Няколко месеца след злополучното пътуване до Бразилия двамата развалят отношенията си, което води до ново съдебно дело в Ню Йорк.

Сагата предоставя поглед към усилията в борбата срещу незаконната златна треска в Бразилия, където нерегламентираното копаене за злато разрушава Амазония.

Незаконното злато е скъпа стока за наркокартелите и други престъпни групировки, които разчитат на него за пране на пари и незаконни дейности.

Експерти казват, че лекотата, с която двамата нюйоркчани са се сдобили с 35 кг съмнително злато, очертава предизвикателствата в борбата с търговия, която води до унищожаване на околната среда и обогатява международни престъпни групировки.

Бразилия отдавна е сред водещите производители на злато. Както и в другите страни, в които се простира Амазония обаче, незаконната минна дейност се увеличава значително в последните години.

Експерти твърдят, че увеличението в Бразилия се дължи на нарасналото търсене на злато и на мерките, предприети от предишния президент Жаир Болсонаро.

След като зае поста през 2019 г., Болсонаро оказва натиск за по-малък контрол и повече минна дейност в тропическите гори на Амазония, което води до свободен добив на злато за всички.

Добре финансирани престъпни групировки и множество бедни работници се настаняват там, нанасяйки поражения на земята и застрашавайки коренните общности, които разчитат на нея. Миньорите използват токсичен живак за отделянето на златото, който замърсява водите и почвата.

Незаконната минна дейност в Амазония засилва климатичните промени чрез унищожението на големи площи гори, които съхраняват огромни количества въглерод.

Експертизите на златото, конфискувано от Джануци и Белино, показват, че то вероятно идва от незаконни мини в района Тапаьос, където живее племето Мундуруку.

След конфискацията на златото двамата американци казват на властите, че според тях си имали работа с уважаван търговец и нямали причина да подозират, че металът е незаконен.

В деня на конфискацията Белино и Джануци пристигат на летището в 9 часа сутринта, за да регистрират златото, както се изисква по закон.

Двамата отбелязват, че то ще бъде транспортирано в личния им багаж, което е много необичайно за такова голямо количество и поражда подозрения относно произхода му.

Полицаите вече чакат Белино и Джануци, когато те се появяват отново за полета си около 12 часа по-късно.

Властите имат информация, че въпросното злато може да е с нередовен произход. След направената първоначална проверка е установено, че златото е от малка мина, а не от претопени бижута.

Поредицата от събития предполагат, че търговецът на злато Насиметно може би вече е бил в полезрението на властите.

Подобно на Белини и Джануци, той е относително нов в търговията със злато, като заявява пред властите, че започнал да търгува със скъпоценни метали едва 18 месеца преди това. Той се сдобива с въпросното злато от австрийски бизнесмен на име Вернер Ридл.

Ридл е добре познат на властите и в Австрия, и в Бразилия. Той е арестуван за измами и укриване на данъци в Бразилия през 2002 г., след което е екстрадиран в Австрия и е осъден през 2010 г.

Пет години по-късно Ридл е задържан в отдалечено градче в Западна Бразилия, докато се опитва да се качи на самолет със злато в себе си на стойност 14 000 долара без необходимата документация.

Адвокатът на Ридл казва по онова време, че клиентът му е „ексцентричен“ и винаги пътува със златната плочка като талисман.

По време на разпити по онова време Ридл казва пред властите, че е придобил над 27 тона злато в Бразилия от началото на 90-те години. Златото идва от най-различни източници, но той заявява, че не разполага с необходимите документи, чието състояние се влошава с времето.

Ридл е осъден на две години затвор, но наказанието е подменено с глоба и общественополезен труд.

По случая с двамата американци Ридл твърди, че златото, което продал на Насименто, е от бижута, които той купил в Бразилия в периода 1991 – 2010 г. Криминалните експертизи пък определя като “глупости”.

Въпреки криминалните обвинения, бизнесът на Насименто със злато изглежда се е развил много добре. Неговата компания BAMC е купила злато за 140 млн. долара през 2022 г., в сравнение с 1 млн. долара през 2019 г. 

Наказателното дело срещу него е висящо, а адвокатът му оспорва експертизите на властите.

Компанията на Джануци - Doromet Inc., води битка, за да си върне 35-те кг злато, като завежда дело в Бразилия през март 2020 г. След като губи на първа инстанция, на следващата инстанция съдът решава, че златото трябва да бъде върнато на щатската компания.

Съдът в случая не отсъжда дали златото е законно. Решението се фокусира до голяма степен върху това дали Doromet е правилният собственик.

Нови експертизи потвърждават, че златото е незаконно добито, но въпреки това решението на съда за връщането му на Doromet остава. Тогава се намесва Националната минна агенция на Бразилия, която издава заповед за конфискацията му, с което на практика заявява, че златото принадлежи на Бразилия.

Doromet завежда дело срещу агенцията през 2021 г. с аргумента, че златото е законно. Делото все още не е приключило.

Докато всичките тези дела текат, Doromet продължава да си осигурява допълнителни доставки от Бразилия. Отношенията между Джануци и Белино обаче се влошават и в крайна сметка, приключват през октомври 2020 г., казва Белино пред съда.

Той завежда дело в Ню Йорк през 2021 г. с аргумента, че Джануци не е спазил обещание за подялба на печалбите от бизнеса им със злато. От делото става ясно, че двамата “предоставят 1 млн. долара”, за да направят първоначалната покупка от Насименто, като 750 000 долара от сумата дошла от Белино.

Той обаче казва, че получил само 200 000 долара от своята инвестиция, докато други инвеститори получили по 18% доходност от Джануци. Адвокатът на Дженуци е подал документи в съда, с които отрича това твърдение.