Отговорът на Русия на произвеждания от Apple смартфон iPhone изглежда не е особено долюбван в родната си страна.

Смартфонът AYYA T1, който е определян като местната алтернатива на iPhone, не се радва на голяма популярност.

От модела са продадени едва 905 броя след излизането му на пазара през октомври 2021 г., информира руското издание Ведомости, позовавайки се на неназовани източници, близки до търговци на дребно.

Това е около 18% от 5 000-те смартфона AYYA T1, произведени досега за руския пазар, според Ведомости.

AYYA T1 е продукт на компанията SmartEcoSystem, част от държавния конгломерат Ростех, и се произвежда в Китай. В момента цената му на дребно е намалена с 50% и е около 13 420 рубли, или 170 долара в онлайн магазина на руския технологичен гигант Яндекс.

Руски ръководители определяха AYYA T1 като потенциална алтернатива на iPhone, информира Moscow Times в края на март.

На външен вид AYYA T1 наподобява iPhone. Той има заоблени ръбове и се предлага със "специален режим на сигурност", който позволява на потребителите да изключват камерата и микрофона с копче от страни на корпуса.

Въпреки че засега са продадени по-малко от 1 000 телефона AYYA T1 на потребители, около 2 000 броя са отпуснати на служители на руските правоприлагащи органи и на руската ядрена корпорация Росатом, информира Moscow Times, позовавайки се на Ведомости.

Това означава, че на пазара за обикновените потребители не е имало толкова много бройки.

Новината за слабите продажби на смартфона AYYA T1 идва дни, след като Кремъл разпореди на служителите да сменят своите телефони iPhone от съображения за сигурност.

Apple спря всички продажби в Русия след руската инвазия в Украйна, въпреки че страната все още може да купува продуктите на щатския технологичен гигант чрез т. нар. паралелен внос.

Южнокорейският гигант Samsung също спря доставките за страната - на фона на наложените санкции срещу Русия заради войната.

На руския пазар на смартфони, където през 2022 г. са продадени 24.5 млн. устройства, в момента доминират китайските марки, като Xiaomi е лидер, сочат данни на Statista.

Китайската технологична компания е контролирала 35% от пазара в периода януари-септември 2022 г. Samsung остава далеч назад на второ място с 15%.