Световните златни резерви са скочили с 52 тона през февруари.

Ръст, според Световния съвет по златото, се отбелязва в 11-и пореден месец, след придобитите 74 тона през януари.

Данните не включват обновената информация от Русия, която наскоро възобнови подаването на данни, след като такива липсваха след старта на конфликта в Украйна.

Централната банка на Китай е купила 25 тона злато през февруари, докато Централната банка на Турция е придобила 22 тона. С това Турция отбелязва серия от 15 поредни месеца, в които увеличава златните си резерви.

Справка на Darik Business Review показва, че страната е придобила 204 тона злато в този период. С последните си покупки тя е на само 25 тона от десетата позиция на най-големите държатели на злато в света, заемайки 11-о място.

Общо 33.4% от резервите на турската централна банка днес са в злато спрямо 67 и 66 на сто за най-големите притежавали на благородния метал в света (бел. ред. САЩ и Германия) и едва 6.2 на сто за България. 

Централните банки на Узбекистан и Сингапур също са отбелязали активност на пазара в последния месец, след като са придобили респективно 8 и 7 тона злато, докато Индия увеличава резервите си с 3 тона.

Националната банка на Казахстан е единственият голям продавач през месеца, разделяйки се с 13 тона от метала. През миналата година страната е намалила резервите си с 50.7 тона. 

Топ 6

Шестте най-големи държатели на злато в света притежават 61% от резервите на благородния метал.

САЩ и Германия оглавяват класацията с 8 133 и 3 355 тона, като втората намалява златните си резерви в последните 21 години, откакто се събират подобни данни.

В този период страната се е разделила с близо 102 тона от метала.

Италия и Франция разполагат с по 2 451 и 2 436 тона злато, следвани от активните в последните години Русия и Китай с по 2 329 и 2 050 тона.

България заема 52-а позиция сред най-големите държатели на злато в света. Страната ни разполага с 40.8 тона злато, оценени, според Българска народна банка, на 4.67 млрд. лв.