Тези, които се надяват да отскочат до Нидерландия с частен самолет, вероятно ще бъдат принудени да преосмислят плановете си за пътуване – амстердамското летище Schiphol обмисля забрана за частни самолети.

Прочутото натоварено летище предлага серия от мерки за намаляване на въздушния трафик и създаване на „по-тиха, по-чиста и по-добра“ среда, съобщава CNN.

Според новите ограничения, които аеропортът се надява да влязат в сила „не по-късно от 2025-26 г.“, частните самолети „вече няма да бъдат добре дошли“ на Schiphol.

На летището самолети няма да могат да кацат между полунощ и 5 сутринта местно време и да излизат между полунощ и 6 сутринта местно време. Плановете за изграждане на нова писта също са отменени.

От ръководството на Schiphol посочват, че забраната на частните самолети е базирана на факта, че те са отговорни за „непропорционално голямо количество шум и емисии CO2 на пътник“.

Частните самолети произвеждат до 14 пъти повече затоплящо планетата замърсяване от търговските самолети и 50 пъти повече от влаковете, според Европейската организация за чист транспорт Transport & Environment.

Когато тези малки, луксозни машини излитат от Schiphol, от 30% до 50% от тях се насочват към популярни дестинации за почивка, като Ибиса в Испания, Кан във Франция или Инсбрук в Австрия.

Летището твърди, че има много търговски самолети, летящи от Амстердам по тези маршрути, и предлага частните пътници да се насочат към тях.

„Достатъчно редовни услуги са достъпни за най-популярните дестинации, до които летят частни самолети“, се казва в изявление на Schiphol, от където добавят, че полицейските и медицински самолети ще могат да излитат и кацат, както го правят в момента.

Намаляване на емисиите и шума

Миналия месец нидерландското правителство обяви планове за ограничаване на международните самолетни маршрути в стремежа си да намали въглеродните емисии на страната.

Предварителната схема, публикувана през януари, предлага намаляване на броя на полетите от 500 000 на 460 000 между зима 2023-2024 г. и лятото на 2024 г.

Авиокомпаниите, включително водещия местен превозвач KLM, както и Delta, и EasyJet, протестираха срещу това ограничение, слагайки началото на правна битка с правителството.

Ограничаването на нощния въздушен трафик би означавало 10 000 по-малко нощни полета всяка година, което може да помогне на Schiphol да постигне целта си в ограничаване на емисиите.

Намаляването на нощните кацания и излитания би трябвало да намали и шумовото замърсяване, като от летището предполагат, че броят на местните жители, изпитващи тежки нарушения на съня, ще намалее с приблизително 54%.

Не е необичайно дори най-натоварените летища в света да налагат вечерен час, като например лондонското Heathrow. Летищата Франкфурт и Цюрих също прилагат ограничения на нощния въздушен трафик.

Притесненията относно шумовото замърсяване са отразени и в предложения от Амстердам „по-строг подход по отношение на по-шумните самолети“, като се предполага, че Schiphol постепенно ще затегне „съществуващите стандарти за машинии, на които е разрешено да излитат и кацат“.

Аеропортът поема ангажимент да заделя 10 милиона евро годишно в „екологичен регионален фонд“, в опит да бъде по-приятелски настроен съсед на околните жители.

Schiphol обещава и да защити товарните полети, запазвайки 2.5% от наличните слотове за излитане и кацане за товари. Те обаче ще трябва да се придържат към нови, по-строги правила относно шума, а нощната забрана ще важи и за каргото.

Рууд Сондаг, главен изпълнителен директор на Royal Schiphol Group, която управлява летището в Амстердам, казва, че предложенията на Schiphol показват сериозни намерения.

„Твърде дълго мислихме повече за растежа и по-малко за въздействието му“, посочва той. „Трябва да бъдем устойчиви за нашите служители, местната среда и света. Осъзнавам, че нашите избори може да имат значителни последици за авиационната индустрия, но те са необходими“.

Много от планираните в момента нощни полети на Schiphol се изпълняват от KLM или нейното дъщерно дружество Transavia. В отговор на предложенията на Schiphol, от KLM посочват, че авиокомпанията е „изумена“ и планира да представи алтернативни варианти по-късно тази година.