Астронавтите, които ще бъдат част от първата мисия на НАСА до Луната с човешки екипаж от пет десетилетия насам, бяха представени в понеделник.

Квартетът ще започне обучение за историческия полет Artemis II, който трябва да се отправи към Луната през ноември 2024 г.

Това са Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Кох от НАСА, както и Джереми Хансен от Канадската космическа агенция, съобщава CNN.

Рийд Уайзман

Той е 47-годишен военноморски летец и пилот-изпитател, избран за първи път за астронавт на НАСА през 2009 г. Родом от Балтимор, Мериленд, Уайзман вече има зад гърба си космически полет - 165-дневно пътуване до Международната космическа станция през 2014 г.

Съвсем доскоро той е началник на астронавтите в НАСА, преди да се оттегли през ноември 2022 г., което го прави подходящ за летателната задача. Той ще служи като командир на Artemis II.

Джереми Хансен

47-годишният Хансен е пилот на изтребител, избран от Канадската космическа агенция за обучение на астронавти през 2009 г.

От Лондон, Онтарио, той е един от само четиримата активни канадски астронавти и наскоро се превърна в първия канадец, отговарящ за обучението на новите астронавти на НАСА.

Той ще бъде първият канадец, пътувал до дълбокия космос.

Виктор Глоувър

Глоувър е 46-годишен военноморски летец, завърнал се на Земята от първия си космически полет през 2021 г., след като прекарва почти шест месеца на борда на Международната космическа станция.

Роден в Помона, Калифорния, той е служил в няколко военни ескадрили в Съединените щати и Япония през 2000 г. и е завършил обучение за пилот-изпитател във ВВС на САЩ.

Когато е избран за астронавт на НАСА през 2013 г., той работи в Сената като законодателен сътрудник. Като цяло Глоувър има зад гърба си 3000 летателни часа на над 40 самолета, над 400 кацания на самолетоносачи и 24 бойни мисии.

Кристина Кох

44-годишната Кох е ветеран с цели шест излизания в космоса – включително първото излизане в открития космос изцяло на женски екипаж през 2019 г. Тя държи рекорда за най-дълъг единичен космически полет на жена - с общо 328 дни в космоса.

Кох е и електроинженер, който помага за разработването на научни инструменти за множество мисии на НАСА. Родом от Гранд Рапидс, Мичиган, тя прекарва една година на Южния полюс - труден престой, подготвил я за интензивността на лунната мисия.

Мисията

Artemis II ще се основава на Artemis I - тестова мисия без екипаж, по време на която капсулата Orion пътува 1.4 милиона мили, обикаляйки около Луната. Тя приключва през декември. Космическата агенция я счита за успешна, но все още работи върху ревизията на всички събрани данни.

Ако всичко върви по план, Artemis II ще излети в космоса през ноември 2024 г. Членовете на екипажа и космическият кораб Orion ще бъдат изстреляни от космическия център Кенеди във Флорида.

Очаква се пътуването да продължи около 10 дни, като то ще изпрати екипажа отвъд Луната - потенциално по-далеч, отколкото е пътувал някога човек, като точното разстояние все още не е определено.

След като обиколи Луната, космическият кораб ще се върне на Земята и ще кацне в Тихия океан.

Очаква се Artemis II да проправи пътя за Artemis III по-късно това десетилетие, в която първата цветнокожа жена ще стъпи на лунната повърхност. Това ще бъде и първият път, в който хора се докосват до Луната след края на програмата Аполо през 1972 г.

Гголяма част от технологията, която Artemis III ще използва, включително скафандри за ходене по Луната и лунен спускаем апарат за превоз на астронавтите до повърхността й, все още е в процес на разработка.

НАСА се опитва да върне хора на Луната повече от десетилетие.

Програмата Artemis ще проправи пътя към създаването на постоянен лунен пост, позволяващ на астронавтите да живеят и работят по-дълбоко в космоса в дългосрочен план, докато НАСА и нейните партньори чертаят пътя към изпращането на първите хора на Марс.

Избиране на астронавтите

Ванеса Уайч, директор на космическия център Джонсън на НАСА, отказва да предостави на CNN подробности относно процеса на подбор.

Но тя подчертава многообразието на екипажа на Artemis II, който включва мъже и жени, а не само екип от бели мъже тестови пилоти, какъвто е случаят с историческите мисии от миналото.