Европа и Азия доминират в класацията на градовете с най-добър обществен транспорт в света, съобщава CNN.

За да съставят ранглистата, от издателя на пътеводители Time Out анкетират 20 000 души в 50 града относно местните системи за масов транспорт.

Първите десет – от общо 19 изброени града, са дестинации в Азия и Европа, като Берлин заема челната позиция.

Най-високо класираният град от Северна Америка е Ню Йорк (на номер 15), а представители на други континенти липсват в подреждането.

Въпреки че са анкетирани само жители, класацията е полезна и за пътешествениците, тъй като придвижването на дестинацията, която са избрали, е важна част от решението им да я посетят.

Какво допринася за добрия обществен транспорт?

Общественият транспорт е широко понятие, което включва метро, трамваи, градски влакове, автобуси и дори фериботи.

За да попадне град в класацията на Time Out, най-малко 80% от анкетираните жители трябва да са определили придвижването си с масовия транспорт като „лесно“.

Според данните на Time Out, 97% от берлинчани са посочили положителни неща за инфраструктурата на масовия транспорт в своя град, като са я определили като надеждна, удобна и безопасна.

Pixabay.com

Но има и други фактори, които трябва да имате предвид, когато пътувате с градски транспорт – а именно естетиката.

Стокхолм, на седмо място, е един от градовете, възхвалявани заради красивите си метростанции. Много от тях се отличават с цветни и атрактивни дизайни, спечелвайки си прозвището „най-дългата изложба в света“.

Надземните влакове в Хонконг, известни на местно ниво като ding dings - заради звука, който издават, дори имат свой собствен цвят в палитрата на Pantone - HK Tram Green.

В наши дни трамваите са в различни цветове и дизайни, но емблематичният нюанс датира от ерата след Втората световна война, когато британската армия разполага с излишък от зелена боя.

Азиатски отличници

Седем от най-добрите 19 града в класацията са разположени в Азия. Повечето се намират в източната част на континента, като Сингапур, Шанхай и Тайпе печелят признания, а Мумбай се нарежда на 19-о място.

Индийският мегаград наскоро представи Chalo Pay - ново приложение, което улеснява резервирането и плащането на билети, без да е необходимо да носите пари в брой.

Токио, на трета позиция, може да се похвали с най-високите показатели за континента. Градският транспорт в японската столица е аплодиран за това, че е добре поддържан, ефективен и лесен за навигация - дори и за хора, които не говорят японски.

Европейски звезди

Шест от първите 19 града в класацията са в Европа. Някои от тях печелят похвали заради унифицираната си система за плащане, която покрива различни форми на транспорт.

В Копенхаген пътуването може да включва водни таксита, докато Амстердам прави безпроблемно прехвърлянето между автобуси, влакове и трамваи.

Инициативите за устойчивост на Европейския съюз означават, че много метрополни райони предлагат стимули за намаляване на автомобилния трафик.

Независимо дали пътувате с трамвай, влак или велосипед, това е начин да посетите основните туристически атракции, като същевременно намалите въглеродния си отпечатък.

Градовете с най-добър обществен транспорт в света:

1. Берлин, Германия

2. Прага, Чехия

3. Токио, Япония

4. Копенхаген, Дания

5. Стокхолм, Швеция

6. Сингапур

7. Хонконг

8. Тайпе, Тайван

9. Шанхай, Китай

10. Амстердам, Холандия

11. Лондон, Великобритания

12. Мадрид, Испания

13. Единбург, Великобритания

14. Париж, Франция

15. Ню Йорк, САЩ

16. Монреал, Канада

17. Чикаго, САЩ

18. Пекин, Китай

19. Мумбай, Индия