Кейптаун е въплъщение на мултикултурна Южна Африка.

В миналото дом на номадски скотовъдци, най-старият град в страната датира съвременната си история от 1652 г., когато заселници от Холандската източноиндийска компания създават станция за снабдяване с вода на плавателни съдове, пътуващи към Азия.

Днес, въпреки тъмната история на апартейда и продължаващата ежедневна борба с прекъсванията на тока, известни на местните като „разтоварване“, градът-майка е в процес на въздигане на жизненото си и завладяващо минало, пише CNN Travel.

Местни жители от всякакъв произход са готови да разкажат за невероятните кулинарни възможности и някои от най-хубавите диви пейзажи на планетата, напомняйки на новодошлите как точно е възникнало това място, както и предизвикателствата, пред които е изправено точно сега.

Bo-Kaap е може би апотеоз на съвременния Кейптаун. Някогашен армейски гарнизон, това е мястото, на което освободените роби се заселват през 19 век, преди да бъдат изгонени от района по време на апартейда.

Днес неговите цветни къщи и фасади на магазини, да не говорим за невероятните му ресторанти и кафенета, го превръщат в мека за щастливите посетители.

„Ние сме благодарни за нашата свобода“

Карън Дъдли познава района по-добре от повечето обитатели. Тя е известен готвач, който преди пандемията от COVID-19 управлява собствен ресторант, наречен просто The Kitchen.

Тя приготвя невероятни местни ястия – от koesisters (вкусни понички с подправки, които демонстрират малайското наследство на района) до сочните масала пържоли.

Дъдли казва, че собственият й ресторант и готвенето й са свързани с необходимостта да излезе от „наследеното желание да категоризира и етикира нещата.“

Разхождайки се през Bo-Kaap обаче, расовите разделения, белязали така наречената нация на дъгата, не са далеч. „Това е било район на смесени раси, а през 60-те години е обявен за бял“, обяснява Дъдли. В резултат на това семейството й от смесена раса е загубило дома си в него.

Това не е необичайно и е неразделна част от историята на Кейптаун, която не може да бъде избегната. Въпреки реалния напредък, откакто Южна Африка излиза от ерата на апартейда през 1994 г., проблемът остава суров и реален.

Дъдли е ядосана на несправедливото отношение към семейстното й, но и се гордее с района и града, каквито са в момента.

„Ние сме толкова благодарни за нашата свобода. Мога да се омъжа за човека, когото обичам, бял човек. Децата ми са освободени от по-ниско образование. Те имат бъдеще пред себе си.

Мисля, че това ни прави по-решителни хора. Ние сме тук и трябва да работим за промяна. Трябва да работим за нещо ново. Това е нашият живот,” казва тя.

Спокойствието под вълните

Местоположението на Кейптаун близо до нос Добра надежда, където бурните води се блъскат в скалите, отдавна го е превърнало в един от най-примамливите градове в света.

Независимо дали го гледате от умопомрачителните височини на Тейбъл Маунтин или от самата вода, имате усещането, че природата е част от ежедневието тук.

Това е особено вярно за Ханли Принслу. Шампион по свободно гмуркане, тя е в състояние да стане част от водния свят на горите от водорасли и всичко това без кислородна бутилка.

Страстта на Принслу към океана предизвиква и дълбоката й загриженост за бъдещето му. За град, който извлича голяма част от своята идентичност от водата, Кейптаун е изправен пред сериозни екологични проблеми.

При завръщането си на сушата Принслу редовно събира десетки балони, намерили своя път към водата след партита. Въздействието на нещо толкова привидно светско може да бъде опустошително за морския живот, който или изяжда пластмасата, или умира, след като бъде уловен в нея.

„Трудно е да се повярва, че нещо толкова огромно може да се провали“, казва тя за океана.

„Мисля, че наистина е необходима промяна в съзнанието, за да мислим за нашия океан като за нещо ценно и крехко, върху което, всъщност, можем да окажем отрицателно или положително въздействие, в зависимост от това как избираме да живеем.“

Приключение с лозя

Докато морето и градът дават добра перспектива за това, което Кейптаун може да предложи на туристите, насочването към вътрешността крие специални награди.

Благословен с подобен на средиземноморския климат и невероятно плодородни почви, регионът Стеленбош произвежда вино повече от 300 години.

За тези, които не искат просто да прекарат един ден, отпивайки от най-доброто в Южна Африка, Plaisir Wine Estate предлага нещо малко по-вълнуващо: свои собствени пътеки за планинско колоездене, минаващи през подножието на планините Саймънсберг и предоставящи ненадмината гледка към върховете на Западен нос.

Регионът се характеризира и с най-изобилното флорално царство на земята.

А с над 1300 км пътеки през лозята, посетителите могат лесно да прекарат месеци на две колела - шанс да направят нещо извън обичайните обиколки на винарна, които движат голяма част от туристическата индустрия тук.

Град от световна класа

Въпреки че храната играе голяма роля в културата на Кейптаун, ежедневието на града не се подхранва само от отличната му кухня.Съществуват и изключителна нужда и стремеж към музиката. Операта в Кейптаун със сигурност тласка града към още по-големи висоти.

Основната африканска култура обаче е тази, която оформя визията му. Това, без съмнение, е място с уникалност, която не може да се открие никъде другаде в тази страна, на този континент или в света като цяло.