Изненадващото решение за понижение на добива на петрол от страна на членовете на OPEC+ повиши цената на черното злато през настоящата седмица.

Според анализатори, това може да означава, че в скоро време петролът може да поскъпне и до 100 долара за барел, което би навредило най-вече на държавите, внасящи големи количества от суровината.

Припомняме, че в неделя OPEC+ обяви намаляване на добива от 1.16 млн. барела на ден. 

Според Павел Молчанов, управляващ директор на инвестиционната банка Raymond James, САЩ няма да е сред страните, които най-силно ще усетят увеличението в цената на петрола.

„Това ще са най-вече държави, като Япония, Индия, Германия, Франция и други“, казва още той.

Понижението в добива ще започне от май и ще продължи до края на 2023 г. Най-голям спад в добива обявиха Саудитска Арабия и Русия (с по 500 000 барела).

Други членове на OPEC, като Кувейт, Оман, Ирак, Алжир и Казахстан, също ще намалят добива си, но в по-малка степен.

Страните, най-силно зависещи от петрола

„Регионите, които най-силно биха усетили понижението на добива и евентуалните по-високи цени, са тези, които внасят голяма част от суровината, както и държави, зависещи най-вече от изкопаемите горива“, казва директорът на Eurasia Group Хенинг Глойстейн.

Според него, това са най-вече страните в Южна и Югоизточна Азия, както и големи икономики, като Япония и Южна Корея.

Индия

Страната е третият най-голям вносител на петрол в света. Индия купува в момента големи количества руски петрол заради отстъпката от цената, която получава след наложените санкции от западните държави. 

Според правителствени данни, Индия е внесла с 8.5% повече петрол през февруари спрямо година по-рано.

По думите на Глойстейн, въпреки че тя се облагодетелства от по-ниските цени на руския петрол, по-скъпите въглища и газ се отразяват негативно на икономиката ѝ.

Япония

Петролът е най-значимият енергиен източник в страната, като съставлява около 40% от общото енергийно потребление. Между 80 и 90% от вноса на петрол в Япония се осигурява от държави в Близкия изток, сочат данни на Международната агенция по енергетиката.

Южна Корея

Страни, като Южна Корея и Италия, зависят на над 75% от вноса на петрол, казва Молчанов. Според Глойстейн, Европа и Китай също ще усетят по-скъпия петрол по неприятен начин.

Най-лошо обаче това вероятно ще се отрази на Аржентина, Турция, ЮАР и Пакистан, според Молчанов. Силен удар ще понесе и Шри Ланка, която внася 100% от нужния й петрол.

Експертите обаче са на мнение, че дори и 100 долара за барел да са съвсем възможни в близко бъдеще, цени от 80-90 долара за барел са най-вероятни в дългосрочен план.