General Motors Co си върна първото място по продажби на автомобили в САЩ от Toyota Motor Corp през 2022 г., след като успя по-добре да задоволи голямото търсене на леки коли и пикапи, въпреки проблемите с доставките на индустрията като цяло.

Акциите на GM поскъпнаха вчера, след като компанията обяви 2.5% ръст в продажбите си за 2022 г. - до 2 274 088 моторни превозни средства. За сравнение, продажбите на Toyota възлизат на 2 108 458 броя.

Недостигът на стокови запаси, произтичащ от повишаващите се разходи за материали и недостига на чипове, повлия на производството на много автомобилни компании, което пък доведе до по-високи цени на автомобилите. Азиатските марки бяха засегнати най-силно.

"Toyota все още е сред компаниите в най-затруднено положение, когато става въпрос за стокови запаси," казва пред Reuters Чарли Чесброу, старши икономист в Cox Automotive.

През ноември японската компания занижи прогнозата си за производството за цялата година. Продажбите на нейните SUV модели, които са ключов сегмент от пазара, падат с 8.6% през 2022 г., показаха изнесени тази седмица данни.

Ръководители в Toyota обаче обявиха, че вече има положителни признаци и че темпът на натрупване на стокови запаси е бавен, но стабилен.

Други марки, като Hyundai Motor America, Kia Motors America, Mazda North American Operations и American Honda, отчетоха спад в продажбите.

Продажбите на нови автомобили в САЩ достигат 1.26 млн. броя през декември, а годишните продажби възлизат на 13.31 млн., според данни на Wards Intelligence.

Анализатори се опасяват, че повишенията на цените от страна на автопроизводителите ще се отразят на продажбите на нови автомобили през 2023 г.

Достъпността е "много реален проблем," казва Дейвид Крайст, ръководител в Toyota. Въпреки това компанията очаква търсенето да бъде стабилно през настоящата година.

Автопроизводителите ще трябва да започнат да предлагат стимули на купувачите - тенденция, която беше спряна по време на пандемията, според уебсайта за покупко-продажба на автомобили TrueCar.