Рубин с тегло 55.22 карата е на път да се превърне в най-скъпия, продаван някога на търг, ако достигне очакваната цена от над $30.3 млн.

Камъкът ще бъде предложен на потенциалните купувачи в Ню Йорк през юни - по-малко от година, след като канадската фирма Fura Gems го откри в една от своите мини в Мозамбик.

Обявявайки продажбата в сряда, Sotheby's описва бижуто като "изключително рядък" и "най-ценния и важен" рубин, излизал някога на пазара, съобщава CNN.

Наречен Estrela de Fura (или Звездата на Fura на официалния език на Мозамбик - португалски), камъкът се очаква да донесе "над" 30 милиона долара, според аукционната къща.

Въпреки че рекордните продажби на скъпоценни камъни са доминирани от диаманти – по-специално цветни, рубините също се смятат за едни от най-редките и ценни скъпоценни камъни в света.

Най-скъпият рубин, продаден на търг, в момента е Sunrise Ruby – 25.59-каратов камък, открит в Мианмар, пласиран за 30.3 милиона долара в Женева, Швейцария, през 2015 г.

Estrela de Fura е изсечен от необработен камък, открит от миньори през юли миналата година. Първоначално тежащ 101 карата, това е най-големият рубин с качества на скъпоценен камък, откриван някога.

Огромният камък е изрязан в по-малка симетрична форма и полиран - процеси, които премахват примесите и подобряват цвета и блясъка му, преди да бъде пуснат на пазара.

Според Sotheby's, в доклад на Швейцарския гемологичен институт се казва, че това е "довело до придобиването на ярки червени нюанси поради множество вътрешни отражения".

В изявление основателят и главен изпълнителен директор на Fura Gems Дев Шети казва, че камъни с такъв размер и качество са „почти нечувани“.

Въпреки че рубини са открити за първи път в Мозамбик преди няколко десетилетия, индустрията преживява възход едва след 2009 г., когато е открито огромно находище от камъни близо до северния град Монтепуез. Днес Мозамбик е една от най-продуктивните страни в света за добив на рубини.

Estrela de Fura е сред камъните, открити в региона. Sotheby's го описва като притежаващ "изключителна яснота" и тъмночервен цвят, известен като "гълъбова кръв" - оттенък по-често свързван с много търсените бирмански рубини.

Ръководителят на звеното на аукционната къща за бижута за Америка Куиг Брунинг казва, че рубинът може да помогне на африканските камъни да се конкурират с и "дори да засенчат" тези от Мианмар (известна преди като Бирма).

Рубинът ще бъде включен в разпродажбата на Sotheby's "Великолепните бижута", която ще бъде водена от 10.57-каратовия розов диамант The Eternal Pink, който се очаква да донесе над 35 милиона долара.

Представеният миналата седмица „ултрарядък“ скъпоценен камък е описван от аукционната къща като притежаващ „несравним цвят и яркост“.

И двата скъпоценни камъка ще бъдат изложени в различни градове, включително Дубай, Сингапур и Женева, преди да се отправят към Ню Йорк за търга през юни.