Средната възраст на милиардерите в тазгодишната класация на Forbes e 65 г., а най-възрастният от тях е застрахователният магнат Джордж Джоузеф, който е на 101 г.

Напредналата възраст обаче не е изискване за натрупването на голямо богатство. По света има 15 души, които могат да се похвалят с 10-цифрено състояние и които са на възраст 30 г. или по-млади.

Най-младите  от тази група са Клементе Дел Векио и Ким Чун-юн, които още не са навършили 20 години. Те са наследници на своите успели бащи Леонардо Дел Векио и Ким Чун-джу, които умират през 2022 г. и им завещават дялове в своите компании.

Състоянието на Дел Векио, който ще навърши 19 г. през май, идва от дела му в холдинговата компания на неговия баща Delfin, която има дял в гиганта в производството на очила Luxottica (известен с марки, като Ray-Ban и Sunglass Hut).

За младия наследник не се знае много. Неговите шестима братя и сестри (двама от които също на възраст под 30 г.) и мащеха също дебютират в класацията.

Още по-малко информация има за Ким, чието богатство идва от японско-корейския гигант в сферата на онлайн игрите Nexon. Смята се, че тя и сестра ѝ Чун-мин са на 19 и 21 г., респективно, но представител на компанията е отказал да коментира възрастта им пред Forbes.

Най-богатият сред най-младите милиардери с голяма преднина е наследникът на Red Bull Марк Матешиц, чийто баща Дитер Матешиц почина през октомври 2022 г.

Неговото състояние се оценява на 34.7 млрд. долара и е близо 10 пъти по-голямо от това на Клементе Дел Векио, който заема второто място след най-младите милиардери. Матешиц също така е най-богатият от 150-те дебютанти в тазгодишната класация на милиардерите на Forbes.

Общо 11 от 15-те най-млади милиардери са наследили състоянието си. Само четирима от тях са предприемачи, които са натрупали богатството си сами.

Сред тях са Бен Франсис, който основава компанията за фитнес облекло Gymshark през 2012 г., когато е на 19 г., и Палмър Лъки, който продаде първия си стартъп на Facebook, след което се завърна с успешен бизнес в сферата на отбранителните технологии.

И двамата попадат за първи път в класацията.

В миналогодишната класация също имаше 15 милиардери на възраст 30 г. или по-малко, но имената са се променили значително, благодарение на деветима дебютанти и на осем души, които са изпаднали от ранглистата.

Общото състояние на 15-те млади богаташи в тазгодишната класация възлиза на 64 млрд. долара, или с 10 млрд. повече, в сравнение с 2022 г., което се дължи най-вече на огромното наследство на Матешиц.

Въпреки това притежанието на толкова голямо богатство на толкова крехка възраст остава рядкост. Тази група съставлява едва 0.6% от всичките 2 640 милиардери по света.

Ето и кои са най-младите милиардери:

Бен Франсис (30 г.)

Състояние: 1.2 млрд. долара

Основаната от Франсис компания Gymshark отчита продажби в размер на над 500 млн. долара за 2021 г. Той продаде 21% от бизнеса на компанията за дялово инвестиране General Atlantic през 2020 г. срещу 300 млн. долара, но все още притежава 70%.

Палмър Лъки (30 г.)

Състояние: 1.7 млрд. долара

Лъки е основател на компанията за комплекти за виртуална реалност Oculus, която продаде на Facebook за 2 млрд. долара през 2014 г. След това той започва да създава оръжия.

Неговият стартъп в областта на отбраната Anduril, който има за цел да създава дронове и разузнавателни продукти за Министерството на отбраната на САЩ, набра 1.5 млрд. долара финансиране през декември при пазарна оценка от 8.5 млрд. долара.

Марк Матешиц (30 г.)

Състояние: 34.7 млрд. долара

Той наследи 49% от гиганта в сферата на енергийните напитки Red Bull, след като баща му Дитер Матешиц почина през октомври.

Михал Стрнад (30 г.)

Състояние: 2 млрд. долара

Неговата компания Czechoslovak Group е един от най-големите доставчици на муниции, наземно и артилерийско оборудване за украинската армия, което пък е помогнало за удвояването на продажбите на компанията до 620 млн. долара през първото полугодие на 2022 г.

През 2018 г. той поема пълен контрол върху бизнеса, основан от неговия баща.

Густав Магнар Витзьо (29 г.)

Състояние: 2.7 млрд. долара

Той притежава близо половината от норвежкия производител на сьомга SalMar ASA, наследена от неговия баща Густав Витзьо, но не участва в управлението ѝ. Вместо това, младият милиардер се изявява като инвеститор в имоти и технологични стартъп компании.

Райън Бреслоу (28 г.)

Състояние: 1.1 млрд. долара

Прекъсналият образованието си в Станфордския университет Бреслоу основава три стартъп компании през четири години - Bolt, която го изстреля към славата, Eco и най-новата му компания от 2022 г. - Love.

Те имат за цел да премахнат посредниците при обработването на плащания, личните финанси и фармацевтиката, респективно.

Той е подготвил и крипто проект на име Movement DAO, който трябваше да стартира тази година, но вместо това се стигна до съдебно дело срещу инженер, който се предполага, че е откраднал две трети от началното финансиране на компанията.

Леонардо Мария Дел Векио (27 г.)

Състояние: 3.5 млрд. евро

Кралят на очилата Леонардо Дел Векио е вторият най-богат човек в Италия, когато почина през юни 2022 г., завещавайки 12.5% от състоянието си (най-вече акции на публичната компания Essilor-Luxottica) на неговата вдовица Николета Зампило и на шестте си деца, едно от които доведено.

Леонардо Мария е единственото му дете със Зампило и отговаря за стратегическото развитие на Luxottica.

Катарина Андресен (27 г.)

Състояние: 1.5 млрд. долара

Заедно със своята сестра Александра, Катарина е шесто поколение собственик на Ferd - инвестиционната компания, управлявана от техния баща. Катарина работи в сферата на устойчивостта в базирана в Осло строителна компания.

Уанг Зелонг (26 г.)

Състояние 1.4 млрд. долара

Богатството на Уанг се дължи на дела му в търгуваната на фондовата борса в Шънджън химическа компания CNNC Hua Yuan Titanium Dioxide.

Александра Андресен (26 г.)

Състояние: 1.5 млрд. долара

Александра и нейната сестра Катарина притежават по 42% дял в инвестиционната компания Ferd. Александра се занимава с конни спортове.

Лука Дел Векио (21 г.)

Състояние: 3.5 млрд. долара

Лука е едно от двете деца на Леонардо Дел Векио и Сабрина Гроси, бивш член на борда на директорите на Luxottica и бивш директор връзки с инвеститорите на компанията. Не е известно той да заема някаква длъжност в компанията.

Ким Чун-мин (21 г.)

Състояние: 1.7 млрд. долара

Тя и по-малката ѝ сестра Ким Чун-юн наследяват около една трета от активите на тяхното семейство, в това число и 15-процентен дял всяка в производителя на игри Nexon, след като техният баща Ким Чун-джу умира през 2022 г.

Чун-джу основава през 1994 г. Nexon, известна с популярните си онлайн игри, като Kingdom of the Winds и MapleStory. От Forbes не знаят точната ѝ възраст.

Кевин Дейвид Леман (20 г.)

Състояние: 2.3 млрд. долара

На 14-годишна възраст той наследява 50% от германската верига dm-drogerie markt от своя баща. Делът му остава под попечителство до 18-ия му рожден ден, когато Леман става милиардер. Нито Леман, нито баща му участват в дейността на компанията.

Ким-Чун-юн (19 г.)

Състояние: 1.7 млрд. долара

Тя е един от двамата тийнейджъри в тазгодишната класация и наследява дял от холдинговата компания на покойния си баща, която, от своя страна, притежава половината от гиганта в сферата на онлайн игрите Nexon.

И двете сестри Ким стоят далеч от светлината на прожекторите и не е известно да участват в управлението на компанията.

Клементе Дел Векио (18 г.)

Състояние: 3.5 млрд. долара

Светът се сдоби с още един тийнейджър милиардер след смъртта на Леонардо Дел Векио през юни 2022 г. Клементе, който е най-младият наследник на Дел Векио, не е известно да участва под някаква форма в дейността на Luxottica, която притежава марките Sunglass Hut, Ray-Ban и Oakley, както и редица други.