Според годишната класация на сп. Forbes, в началото на 2023 г. в световен мащаб има 337 жени милиардери, което е с 10 повече спрямо година по-рано.

Представителките на нежния пол днес формират 13% от всички милиардери спрямо 12 на сто преди 12 месеца.

За трета поредна година начело в класацията е французойката Франсоаз Бетанкур Майърс, чийто дядо е основател на L’Oréal. Тя притежава 80.5 млрд. долара, или с близо 5 млрд. долара повече спрямо 2022 г.

Междувременно, МакКензи Скот, чието състояние се понижи с 19.2 млрд. долара през миналата година, се свлече с пет места в подреждането и днес вече е деветата най-богата жена в света.

Тя получава 4% дял от Amazon при развода си с основателя на компанията Джеф Безос. Скот губи пари както от поевтиняването на книжата на онлайн гиганта, така и заради дарените 14 млрд. долара след развода си.

Абигейл Джонсън, притежаваща 21.6 млрд. долара, дори не попада сред топ 10 тази година, въпреки лекия ръст в богатството ѝ. Тя ръководи гиганта в сферата на взаимните фондове в САЩ Fidelity.

Нейното място сред първите десет се заема от Рафайела Апонте-Даймънт, която се изкачи на шестото място при най-богатите жени.

Апонте е една от 96-е жени в света, които сами са достигнали до милиардерския си статут. Близо 2/3 от жените в класацията са наследили парите си.

Сред останалите 28%, които сами са забогатели, са още Риана (1.4 млрд. долара), Ким Кардашиан (1.2 млрд. долара) и др.

Вдовицата на Сайръс Мистри – Рохика (7 млрд. долара), е най-богатата дебютанка в класацията, след като мъжът ѝ умира в автомобилна катастрофа през септември миналата година. Мистри е бившият председател на борса на директорите на индийската компания Tata Sons.

Ето и десетте най-богати жени в света:

10. Айрис Фонтбона, 80 г., 23.1 млрд. долара

Вдовицата на чилийския предприемач Андронико Луксик наследи бизнеса му, заедно с двамата им сина. Те притежават медния производител Antofogasta и публичната компания Quiñenco, специализирана в производството и банковата дейност.

9. МакКензи Скот, 52 г., 24.4 млрд. долара

Тя наследи 4% от Amazon след раздялата си с Джеф Безос. До момента вече е дарила 14 млрд. долара от състоянието си на повече от 1 600 благотворителни организации.

8. Джина Райнхарт, 69 г., 27 млрд. долара

Австралийката притежава компанията Hancock Prospecting Group, която се занимава с минна дейност и земеделие. Тя наследява бизнеса от покойния си баща Ленг Ханкок 

7. Сузане Клатен, 60 г., 27.4 млрд. долара

Тя притежава 19% от германския автомобилен производител BMW. Клатен е собственик и на химическата компания Altana, основана от дядо ѝ.

6. Рафайела Апонте-Даймънт, 78 г., 31.2 млрд. долара

Заедно със съпруга си Джанлуиджи Апонте, те са собственици на най-голямата компания за контейнерни превози в света MSC.

Двамата навлизат в бизнеса през 1970 г., като купуват първия си кораб със заем от 200 000 долара.

5. Мириъм Аделсън, 77 г., 35 млрд. долара

Тя е мажоритарен собственик в най-големия казино оператор в света Las Vegas Sands. Наследява дела си от покойния ѝ съпруг Шелдън Аделсън, който почина през 2021 г.

4. Жаклин Марс, 83 г., 38.3 млрд. долара

Заедно с брат си Джон притежават по 1/3 от мултинационалния гигант Mars Inc., произвеждащ популярните марки M&M’s, Hubba Bubba и Snickers. Компанията е основана от дядо им Франк Марс през 1911 г.

3. Алис Уолтън, 73 г., 56.7 млрд. долара

Наследява дела си в Walmart от баща си Сам Уолтън, починал през 1992 г. От няколко години насам тя се занимава с благотворителна дейност, а хобито ѝ е да колекционира произведения на изкуството.

2. Джулия Кох, 60 г., 59 млрд. долара

Джулия е вдовицата на Дейвид Кох, починал през 2019 г. и притежаваща 42% от конгломерата Koch Industries, заедно с трите им деца.

1. Франсоаз Бетанкур Майърс, 69 г., 80.5 млрд. долара

Тя е единствената дъщеря на Лилиан Бетанкур, която почина през 2017 г., и е наследница на империята L’Oreal. Козметичният гигант притежава стотици търговски марки в областта на грима, продукти за коса, парфюмерия и др.

През миналата година акциите на компанията поскъпнаха с 12%.