Партито приключи за част от най-богатите хора в света. За втора поредна година броят на милиардерите в световен мащаб отчита понижение, сочи годишната класация на списание Forbes.

Днес по света живеят 2 640 души с милиардно състояние прямо 2 668 година по-рано. Съвкупното им богатство намалява с 500 млрд. долара до 12.2 трилиона долара.

Близо половината от милиардерите, според последните данни, са по-бедни спрямо година по-рано. Общо 254 души са изгубили милиардерския си статут.

Един от тях обаче влезе в новинарските емисии. Това е основателят на компанията за облекло Patagonia Ивон Шуинар, който дари целия си бизнес на тръст и неправителствена организация, чиято основна цел е борбата с климатичните промени и защитата на природата.

Печеливши и губещи

Разбира се, през последните 12 месеца имаше и печеливши. Сред тях са испанецът Амансио Ортега, контролиращ модни брандове, като Zara, Bershka, Massimo Dutti, Oysho и Pull&Bear.

Той е забогатял със 17.7 млрд. долара, докато китайският предприемач в сферата на онлайн търговията Колин Хуанг добавя 18.9 млрд. долара към богатството си.

Индонезийският въглищен барон Лоу Тък Куонг е по-състоятелен с 21.8 млрд. долара.

Никой обаче няма по-добра година от Бернар Арно. Французинът, който оглавява империята за луксозни стоки LVMH, включваща брандове, като Louis Vuitton, Christian Dior и Tiffany, добавя 53 млрд. долара към богатството си.

През 2022 г. акциите на компанията му добавят 18% към цената си, с което той се изкачва на върха на класацията на най-богатите хора в света с 211 млрд. долара. За първи път от 1987 г., откогато датира ранглистата на сп. Forbes, я оглавява французин.

Илон Мъск, който заема първото място през миналата година, вече е втори, след като книжата на Tesla, откъдето идва голяма част от състоянието му, се понижиха с близо 50% след обявяването на покупката на Twitter.

Мъск загуби 39 млрд. долара през миналата година, което го нарежда на второ място сред най-големите губещи. Начело в негативната класация е Джеф Безос. Основателят на Amazon вече е по-беден с 57 млрд. долара, след като акциите на компанията му се простиха с 38% за година.

Съоснователят на софтуерния гигант Oracle Лари Елисън заема четвъртата позиция със 107 млрд. долара, следван от инвестиционната легенда  Бъфет със 106 млрд. долара.

Класацията по държави

Голямата част от милиардерите са от САЩ. Страната заема първо място в класацията със 735 представители. Следват Китай с 495 милиардери, както и Индия, и Германия с по 169 и 126. Русия също е в челото на класацията със 105 милиардери.

Новите милиардери

Годината беше много добра за общо 150 нови лица, появили се в подреждането. Сред тях са баскетболната легенда Леброн Джеймс (1 млрд. долара), голфърът Тайгър Уудс (1.1 млрд. долара) и модната икона Том Форд (2.2 млрд. долара).

Останалите по-известни имена са австриецът Тото Волф, който притежава дял в отбора от Формула 1 Mercedes-AMG Petronas (1 млрд. долара), 30-годишният Бен Франсис (1.2 млрд. долара), който основава модната компания Gymshark, както и братята Никхил Камат и Нитин Камат (1.1 и 2.7 млрд. долара), създали най-големия брокер на индийската фондова борса Zerodha.

Още данни

Средната възраст на милиардерите по света е 65 години. Най-възрастен е застрахователният магнат Джордж Джоузеф, който е на 101 години и притежава 1.3 млрд. долара.

Общо 15 от милиардерите са под 30-годишна възраст. Най-млад от тях е Клементе дел Векио, който е един от наследниците на най-големия производител на очила в света EssilorLuxottica. Той е едва на 18 години, но вече притежава 3.5 млрд. долара.

Близо 69% от милиардерите са основатели или съоснователи на своя бизнес, което означава, че сами са натрупали състоянието си.

Общо 33 от най-богатите хора на планетата починаха през миналата година, сочат още данните на Forbes.

Жените милиардери

Общо 337 са жените, които попадат в подреждането, спрямо 327 година по-рано. Най-богата продължава да е французойката Франсоаз Бетанкур Майърс, чийто дядо е основател на L’Oréal. Тя притежава 80.5 млрд. долара.