Политиката за устойчиво развитие вече е част от плановете на водещите компании в почти всички икономически сектори. Тя ще е и централна тема в първата конференция на Darik Business Review за 2023 г. - ESG - Investing in our future.

Директорът „Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие“ в Кока-Кола ХБК България Жаклин Цочева ще представи добрите ESG практики на компанията и ще повдигне завесата около иновациите в опаковките ѝ. 

Жаклин Цочева се присъединява към екипа на Кока-Кола ХБК България през 2018 г. и има повече от 20 години опит в областта на корпоративните и вътрешни комуникации, връзките с обществеността, регулаторните въпроси и корпоративната социална отговорност в международни компании и организации в редица сектори – медии, образование, бързооборотни стоки, правозащитни организации.

Интересите ѝ са съсредоточени в създаването и управлението на партньорства с правителствени и неправителствени организации, бизнеси, медии и институции, както и в съвременните тенденции за изграждане на корпоративна идентичност и работодателска марка, устойчивото развитие и създаването на общности.

Жаклин има бакалавърска и магистърска степен в областта на "Връзки с обществеността" от Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Преминала е редица международни обучения, свързани с тенденции в развитието на медиите и изграждане на бранда, ESG, стратегическо застъпничество, промяна на обществени нагласи и други.

Кока-Кола ХБК бе определена като най-устойчивата компания за напитки в света според индекса на Dow Jones за 2022 г. Обявени сте и за най-добре представящата се компания в света, в производството на напитки, в Глобалния годишник на S&P за устойчиво развитие за 2023 г. Как се завоюват подобни титли?

Истински се гордеем, че посрещнахме 2023 г. с тези две значими признания. За дванадесета поредна година Кока-Кола ХБК се нареди сред първите три в сектора, а за шести път беше обявена и за лидер в индустрията, според Индекса на Dow Jones.

Това е един от водещите световни референтни показатели за устойчивост, а ние успяхме да надградим миналогодишното си постижение.

В същото време, Групата ни получи и най-високия резултат от всички над 7 800 компании в 61 сектора, признати в Годишника на S&P за устойчиво развитие, като бяхме определени за „Лидер в индустрията".

Разбира се, тези цифри и признания носят удовлетворение за целия ни екип, но това, което е още по-ценно, са всъщност всички малки, но важни стъпки, които правим по пътя на устойчивото развитие и благодарение на които редица съществени постижения вече са факт.

Защото, повярвайте ми, зад всяка наша крачка напред стоят не само амбициозни цели, но и много труд, желание и отдаденост.

Поели сме смелия ангажимент, че до 2040 г. ще постигнем нетни нулеви емисии, както и не по-малко важното предизвикателство до 2030 г. да събираме и рециклираме 100% от опаковките, които пускаме на пазара.

Защото вярваме, че визията ни за „Свят без отпадъци“ е постижима и не спираме да го доказваме с резултати. Вече 100% от опаковките на всички Кока-Кола продукти в България са рециклируеми, като в същото време успяхме да намалим и преките си въглеродни емисии с 30%, спестявайки над 90 000 тона емисии от цялостната ни дейност в страната в периода 2020 - 2021 г.

Така успяхме да изпълним преждевременно две от дългосрочните цели, които си бяхме поставили на местно ниво до 2025 г. Идва ред и на следващите, защото пътят на устойчивото развитие е дълъг, но ние не спираме да вървим.

Споменахте, че 100% от опаковките Ви в страната вече са рециклируеми, а Кока-Кола винаги е била популярна с революционните си решения в тази сферата. Още през 1894 г. компанията започва да предлага продуктите си в стъклени бутилки. Какви са иновациите при опаковките, които реализирате към днешна дата? Какви са бъдещите ви планове?

Предизвикателно и отговорно е, но и в същото време е особено вдъхновяващо винаги да си първи, да задаваш посоката, да създаваш и водиш. А иновациите са ключови в търсенето и откриването на устойчиви решения. 

Ще дам и конкретни примери. През месец февруари Системата на Кока-Кола обяви, че първа в България започва поетапно да въвежда прикрепени капачки към пластмасовите бутилки за цялото ни безалкохолно портфолио.

Всъщност, ние стартирахме този преход още в началото на миналата година – с въвеждането на прикрепена капачка към PET бутилките на нашата минерална вода Банкя.

Сега надграждаме усилията си в отговор на Европейската директива за пластмасата за еднократна употреба, която изисква от юли 2024 г. всички производители на напитки в ЕС да въведат прикрепени капачки, като едно от решенията за увеличаване на събирането и рециклирането на пластмаса.

В резултат, до края на тази година над 275 млн. бутилки с прикрепени капачки от всичките ни марки безалкохолни напитки ще бъдат пуснати на българския пазар. Това ще позволи още по-лесно да събираме заедно всички части на опаковките, а на потребителите - да ги рециклират.

Като отговорна компания, имаме амбицията за ускорено постигане на пълен кръгов модел на използваните от нас не само пластмасови, но и стъклени, и алуминиеви опаковки.

Водещ приоритет на индустрията в страната е затварянето на цикъла за нашите опаковки по модела „от бутилка в бутилка“, чрез оптимално събиране, рециклиране и използване на рециклирания материал при производството на нови опаковки за напитки.

А докато всичко това стане реалност, продължаваме да сме фокусирани върху въвеждането на положителни промени във всеки процес и на всяко ниво в организацията.

Така например, благодарение на олекотяването на бутилките на нашите продукти само в рамките на една година успяхме да спестим над 1150 тона пластмаса, което се равнява на над 58 млн. бутилки Coca-Cola 0.500 мл.

Заменихме и фолиото, използвано досега за опаковането на мултипак от 6 кена Coca-Cola, с картонената технология KeelClip, която ще спести 2 тона опаковъчно фолио годишно. 

Стремим се да предаваме добрия пример и към нашите клиенти и партньори. И ще продължим да правим всичко възможно, за да направим общото ни утре по-зелено и устойчиво – за нас самите, за обществото, за нашите деца и за тези след тях.

ESG - Investing in our future ще се състои на 19 април в зала "Васил Левски" на Hyatt Regency Sofia. Входът е свободен и не се изисква регистрация.

Конференцията се осъществява с подкрепата на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.