Американското правителство предоставя 140 милиарда долара под формата на данъчни стимули, заеми и безвъзмездни средства за замяна на изкопаемите горива с по-чиста възобновяема енергия, която намалява емисиите на въглероден диоксид.

Заедно с вятъра и слънцето, суровините, необходими за значителна част от тази енергия, се очаква да дойдат от селското стопанство, включително от биологичните отпадъци на големите млекопреработватели, птицевъди и свиневъди.

Въпреки противопоставянето от страна на някои екозащитници, загрижени за повишеното замърсяване от селскостопански отпадъци, компаниите виждат възможности за изграждане на амбициозни проекти за възобновяема енергия от преобразуване на култури и селскостопански отпадъци в нисковъглеродно гориво. 

„Няма нито един производител на енергия от възобновяеми източници в страната, който да не обмисля или да не предприема стъпки за инсталиране на нови технологии и разширяване на съоръженията си.

Много от компаниите планират изграждане на нови заводи в отговор на федералните данъчни стимули, приети миналата година“, коментира пред The New York Times Джеф Купър - президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията за възобновяеми горива.

През януари тази година производителят на биогорива Avapco, който управлява рафинерия за етанол, получи безвъзмездна помощ от 80 милиона долара от Министерството на енергетиката за изграждане на завод с капацитет от 1.2 милиона галона реактивно гориво на година от дървени стърготини.

Marquise Energy в щата Илиноис пък си сътрудничи с LanzaJet, която произвежда нисковъглеродно авиационно гориво. 
 
Еколозите обаче са притеснени от допълнителните отпадъци, които тези дейности могат да произведат. Изхвърлянето на фосфор и азот от фермите в САЩ е от най-големите предизвикателства за качеството на водата, според Агенцията за опазване на околната среда.

Повече засадени площи царевица, която e най-силно наторяваната култура, както и повече количества оборски тор от водещите животновъдни и птицевъдни операцииq могат да увеличат замърсяването, смятат експертите. 

„Федералното правителство, в името на действията в областта на климата, хвърли милиарди долари в една лошо регулирана индустрия“, смята Емили Милър, която е адвокат на националната екологична група Food and Water Watch.

Един от най-новите проекти е върху поле от 245 акра точно до малкото езеро Престън в Южна Дакота. Миналия септември Gevo, разработчик от Колорадо, направи първа копка за Net-Zero 1 - рафинерия на стойност 875 милиона долара, която ще превръща царевицата в нисковъглеродно реактивно гориво.

Компанията твърди, че проектът ще освобождава 80% по-малко въглероден диоксид в атмосферата от етанола, произвеждан от конвенционалните инсталации. Освен това, заводът ще се захранва от вятърни турбини.

Производствените практики, включително оборудването, използвано за улавяне на въглерод от емисиите във въздуха, ще компенсират въглерода, отделен в отработените газове на реактивните двигатели.

Ръководителите на Gevo твърдят, че фермите, фокусирани върху производството на енергия, ще бъдат фактор за намаляване на въглерода от селското стопанство, което сега генерира 10% от емисиите на парникови газове в САЩ.

Договорите, които Gevo разработва с производителите на царевица в Южна Дакота, имат за цел да запазят въглерода в земята чрез намаляване на използването на търговски торове, увеличаване на плодородието на почвата и намаляване на ерозията. 

Нищо от това обаче не би било възможно без държавна подкрепа. На практика всяка фаза на производството на Net-Zero 1 и голяма част от приходите му се възползват от данъчни стимули, безвъзмездни средства и директни плащания за нисковъглеродна възобновяема енергия и близо 20 милиарда долара, които Конгресът на САЩ е одобрил от 2021 г.

Когато заводът започне производство през 2025 г., той ще се класира за данъчен кредит за чисто гориво от 1.75 долара за галон плюс данъчен кредит от 85 долара за всеки тон въглероден диоксид, който ще се съхранява в дълбоки подземни пещери.

Конгресът насочи и 40 милиарда долара към Министерството на енергетиката за гаранции по заеми за финансиране на иновативни проекти за намаляване на въглеродните емисии.

Gevo очаква отделът да одобри гаранция за заем от 620 милиона долара за плащане на 70% от разходите за изграждане на Net-Zero 1.

През септември Министерството на земеделието предостави на компанията безвъзмездна помощ от 30 милиона долара, за да изплати премия на производителите на царевица, ако използват нисковъглеродни и екологични практики за производство на техните култури.

В съседна Айова Greenfield Nitrogen разработва завод на стойност 400 милиона долара за производство на 96 000 тона тор годишно с нулеви въглеродни емисии от амоняк – съединение на азот и водород.

В допълнение, близките вятърни паркове ще генерират електричеството, необходимо за отделяне на водорода от кислорода във водните молекули. Законът за намаляване на инфлацията разреши данъчен кредит от 3 долара за всеки килограм от този „зелен водород“.

Големите животновъдни предприятия също са готови да се възползват от данъчните облекчения и субсидии. В момента в САЩ работят 2300 инсталации за превръщане на органичните отпадъци в метан за изгаряне в електроцентрали или за използване като транспортно гориво.

С данъчните кредити в новия закон за климата се очаква инсталирането на още 15 000, включително 8600 в големи ферми за млечни продукти, свине и птици.