Дебатът около синтетичното месо или т. нар. "месо от епруветка" тепърва започва да се разгаря. В миналото подобна идея звучеше като научна фантастика, но днес тя вече е реалност, която изправя едни срещу други защитниците на правата на животните и поддръжниците на традиционното селско стопанство, пише електронното издание Wired. 

Лабораторно отглежданото месо може да влезе в менюто на американските ресторанти още тази година, след като няколко компании от бранша получиха "зелена светлина" от регулаторите. 

Американската агенция по храните и лекарствата съобщи през ноември, че изкуствените пилешки гърди, "отгледани" от базираната в Калифорния компания UPSIDE Foods, са безопасни за консумация от хора. Пътят към рафтовете на супермаркетите обаче продължава да е изпълнен с редица трудности.

Досега само в Сингапур подобни продукти имат одобрение за продажба на дребно, а израелската компания Future Meat Technologies откри първата в света фабрика за производство на лабораторно отглеждано месо. 

Въпреки че синтетичното месо се представя като етична и екологична устойчива алтернатива на традиционните месни продукти, италианското земеделско министерство представи в края на миналата седмица проектозакон, забраняващ лабораторното отглеждане на месо за храна на хора и животни, като основният аргумент на институцията е "запазване на селскостопанското наследство".

Текстът на закона предвижда в Италия да бъде забранено производството на храни от клетъчни култури или тъкани от гръбначни животни, което означава, че създаването на месо в лаборатория няма да е възможно. 

То обаче е плод на дългогодишна научна работа и много експерти смятат, че ще заеме централно място в хранителната диета на бъдещо, пише още изданието.

Затова ходът на италианския министър на селското стопанство Франческо Лолобриджида може да се окаже безполезен. Дори проектозаконът да бъде одобрен и производството на синтетично месо в Италия да бъде забранено, то все пак може да достигне до рафтовете на италианските супермаркети, подкопавайки устоите на класическото земеделие и местните кулинарни традиции.

Как се прави синтетично месо?

Синтетичното месо, наричано също и "изкуствено месо", е протеинов продукт, получен от процес на "ин витро" отглеждане на животински ембрионални стволови клетки, които се извличат от тъканите на пилета, свине и едър рогат добитък и се размножават в контролирана среда.

Синтетичното месо е напълно различно от месото на растителна основа, получено от други храни от растителен произход като бобовите култури например. Лабораторно отглежданото месо е продукт от реален животински произход, въпреки че производството му не е обвързано с отглеждането на животни.

Чрез процес на клетъчна диференциация е възможно стволовите клетки да се трансформират в клетките на основни тъкани, след което месото се отглежда в специална среда, за да се стигне до крайния продукт. 

За и против синтетичното месо

Засега повечето учени са мнение, че ползите от "отглеждането" на синтетично месо надхвърлят потенциалните вреди. 

Производството на синтетично месо би понижило с около 98% парниковите емисии в сравнение с традиционното животновъдство, тъй като съкращава използването на интензивно земеделие и изисква по-малко потребление на  електроенергия. А освен това намалява и използваното количество вода. 

Отглежданото в лабораторни условия месо изисква 95% по-малко площ, а увеличаването на свободните терени може да спомогне за преодоляването на проблема с обезлесяването. Освен това синтетичното месо е етична алтернатива, тъй като чрез него може да се избегне клането на 50 милиарда пилета, 1.5 милиарда свине, 1.5 милиарда овце и 300 милиона крави всяка година. 

Не трябва да се подценяват и факторите за безопасността на хранителните стоки, тъй като месото не подлежи на въздействието на антибиотици, пестициди и фунгициди.

Недостатъците на синтетичното месо са по-скоро потенциални. Един от тях е, че в момента все още е трудно да се възпроизведат всички всукови характеристики на конвенционалното месо. Някои експерти поставят под съмнение и общите хранителните стойности на синтетичния продукт, като витамин В12, който трябва да бъдат интегриран като отделен елемент в него. 

Остават и някои съмнения за дългосрочните ползи, но за момента няма научни изследвания, доказващи евентуални рискове за здравето. Естествено ще са необходими допълнителни проучвания преди синтетичното месо да започне да се появява масово по магазините и ресторантите. 

Въпреки изброените ползи от синтетичното месо, властите в Италия изглеждат решени да го забранят, но това не означава, че може да се наложи вето върху вноса. Всичко зависи от решението, което ще се вземе на европейско равнище. Според европейските правила за свободно движение на стоки и услуги Италия (или която и да е друга страна членка) не може да се противопостави на пускането на пазара на даден продукт. Това означава, че ако "месото в епруветка" бъде одобрено от Европейския орган за хранителна безопасност, то може да циркулира свободно на европейския пазар (съответно и на италианския).

В такъв случай единственият забранен продукт ще бъде "произведеното в Италия" синтетично месо, като при това положение единствените потърпевши ще са италианските производители, пише още изданието.