Някои изскачат от меката скала като влечуги, припичащи се на слънце. Други са мистериозни падини, наподобяващи древна настолна игра. А трети са направо озадачаващи.

В пуст и брулен от вятъра ъгъл на североизточното крайбрежие на Катар, сред пясъчните дюни на безплодната пустиня, се намира Ал Джасасия - най-големият и важен обект на скално изкуство в страната от Персийския залив.

Тук хората преди векове са използвали като платно поредица от ниско разположени варовикови скали, върху което са издълбавали символи, мотиви и предмети, наблюдавали в своята среда.

Археолозите откриват общо около 900 скални изсичания, или „петроглифи“, в Ал Джасасия. Те са предимно енигматични знаци, подредени в различни шарки, но също така и привличащи вниманието изображения на ветроходни кораби, наред с други символи.

„Въпреки че скалното изкуство е често срещано явление на Арабския полуостров, някои от резбите в Ал Джасасия са уникални и не могат да бъдат открити никъде другаде“, казва Ферхан Сакал, ръководител на разкопките и управлението на обекта, пред CNN, имайки предвид петроглифите на кораби, погледнати от птичи поглед.

„Тези резби показват висока степен на креативност и умения за наблюдение от страна на художниците им“, казва той. „Също и на абстрактно мислене, тъй като те не са могли да видят доу (традиционен кораб) отгоре.“

Следи от чаши

В Катар има около 12 забележителни обекта с петроглифи, разположени предимно по бреговете на страната – въпреки че някои могат да се видят дори в сърцето на Ал Бидда Пар в Доха, с изглед към Corniche - популярната крайбрежна алея.

Обектът Ал Джасасия, на около час северно от свръхмодерната столица на Катар и близо до старото пристанище за перли Ал Хувайла, е открит през 1957 г.

В продължение на шест седмици в края на 1973 г. и началото на 1974 г. датски екип, ръководен от археолога Холгер Капел и неговия син Ханс Капел, предприема проучване, което старателно каталогизира цялото място във снимки и рисунки.

От всички документирани единични фигури и композиции повече от една трета се състоят от отпечатъци от чаши в различни конфигурации, форми и размери.

Най-известният модел включва два успоредни реда от седем дупки, което кара някои да вярват, че те са използвани за игра на манкала - настолна игра, популярна в много части на света от древността, в която двама състезатели пускат нечетен и четен брой малки камъчета в дупки.

Други оспорват тази теория, посочвайки факта, че някои от дупките в Ал Джасасия са твърде малки, за да приютят който и да е от камъните, докато други могат да бъдат намерени на склонове - непрактичен избор, който би довел до падането им.

Други теории включват образуванията на чаши, използвани по някакъв начин за гадаене, за сортиране и съхранение на перли или като системи за изчисляване на времето, приливите и отливите.

Теория на играта

Какво, всъщност, са те и какво означават? „Много е трудно да се отговори на този въпрос“, признава Сакал, който също не е е привърженик на теорията за настолните игри.

„Нямаме директни улики за мотивите, използвани в Ал Джасасия“, казва той. „Според мен, те може да имат ритуално значение и много стара функция, така че да не може да бъде обяснена етнографски.“

Но на колко години са? „Наистина не знаем“, допълва Сакал, обяснявайки, че петроглифите – и скалното изкуство като цяло, са голямо предизвикателство към днешна дата.

„Има хипотези за възрастта, вариращи от неолита до късните ислямски времена“, добавя експертът. „Аз лично смятам, че не всички резби са направени по едно и също време.“

Преди десетилетие научно изследване на девет различни петроглифа в Ал Джасасия не открива доказателства, че са на повече от няколкостотин години, но изследователите стигат до заключението, че са необходими повече проучвания, включително разработването на нови техники, специфични за резбите от варовик.

Въпреки че експертите не могат със сигурност да кажат кога са създадени петроглифите от Ал Джасасия и от кого, всички те са съгласни, че най-очарователните – и необичайни – резби на мястото са тези на лодките.

Тези творения предоставят важна информация за видовете плавателни съдове, използвани в процъфтяващата риболовна и бисерна индустрия (от векове опорите на икономиката на Катар), както и за различните им елементи.

Повечето от лодките, гледани отгоре, обикновено са с форма на риба със заострени кърми и редици гребла, издълбани със заострен метален инструмент. Те съдържат няколко детайла, като кръстосване на ребра и дупки, които вероятно показват поставянето на мачти и опори.

В някои случаи дълга линия от кърмата изобразява въже, завършващо с традиционна арабска котва (триъгълна каменна котва с два отвора) или европейска (метална котва с дълга дръжка и две извити рамена, използвана за първи път в региона преди около седем века).

Пътуване в отвъдното

Експертите казват, че могат само да спекулират защо има толкова висока концентрация на корабни гравюри в Ал Джасасия, в сравнение с други крайбрежни петроглифни обекти в Катар.

„Корабите са играли мощна роля във вярванията на древните, които са ги виждали като символично средство за преминаване от този свят към следващия“, пишат Франсис Гилеспи и Фейсал Абдула Ал-Наими в „Скрити в пясъците: разкриване на миналото на Катар“.

„И вавилонците, и древните египтяни са вярвали, че мъртвите стигат до отвъдното на кораб. В гръцките митове се говори за лодкаря Харон, който пренася душите на мъртвите през река Стикс в подземния свят. Може би най-старите рисунки на кораби са ехо от народна памет, достигаща далеч назад в праисторическите времена“.

Каквато и да е причината, посетителите на района не бива да забравят да вземат вода със себе си и да носят шапка и слънцезащитен крем, когато се скитат сред творбите и размишляват върху тяхното значение.

На мястото няма сенчести зони, така че най-доброто време за посещение е по изгрев и залез слънце. Ал Джасасия се намира южно от популярен плаж, така че екскурзията до там може да се комбинира и с релаксиращ ден край морето.