Произведените в Индия модели на iPhone се увеличават и като обем, и като стойност през последната година, след като Apple премести част от производството си от Китай в опит да диверсифицира своята верига за доставки.

През 2022 г. обемът на доставките на iPhone, произведени в Индия, е нараснал с 65% на годишна база, докато стойността им е скочила с внушителните 162%, по данни на компанията за пазарни проучвания Counterpoint, цитирани от South China Morning Post. 

През 2022 г. Apple е генерирала 25% от стойността на общите доставки на смартфони в Индия спрямо 12% през 2021 г.

Китай все още произвежда 85% от всички модели на iPhone в световен мащаб, но може да загуби господството си, тъй като американският техонологичен гигант предприема стъпки да измести голяма част от производствената си верига извън Поднебесната империя.

Apple е сред глобалните технологични марки, които се стремят да намалят зависимостта си от Китай, на фона на нарастващото геополитическо напрежение между Пекин и Вашингтон и след сериозните прекъсвания на доставките по време на строгите мерки за контрол на разпространението на COVID-19.

През 2020 г. индийското правителство стартира план на стойност 6.65 милиарда щатски долара, който предлага на глобалните производители на смартфони стимули да преместят производството си в страната.

Foxconn Technology Group, която е доставчик на компоненти за Apple, планира да инвестира около 700 милиона щатски долара в нов завод в Индия, за да стимулира местното производство.

Това е поредното доказателство, че Китай е изложен на риск да загуби основната си роля във веригата за доставки на производство на американската компания. 

През март Ройтерс съобщи, че Foxconn е спечелила поръчка за производство на слушалките AirPods за Apple и планира да построи фабрика в Индия за производството им.

Източници, близки до компанията, твърдят, че Foxconn ще инвестира над 200 милиона долара в новия завод за AirPods в южния индийски щат Телангана.

Очаква се Индия да сглобява до 50% от моделите iPhone на Apple до 2027 г. спрямо по-малко от 5% в момента. Това ще постави страната наравно с мащабите на производство в континентален Китай.

Увереността на Индия в привличането на повече производство на електроника в страната отразява щетите, нанесени на репутацията на Китай от неотдавнашните проблеми на базираната в Тайван Foxconn, официално известна като Hon Hai Precision Industry.

Тя все още се опитва да възстанови пълния си производствен капацитет в завода в Джънджоу, където се намира най-голямата фабрика за iPhone в света. По време на пандемията се стигна до работнически протести, които прераснаха в насилие и изселване на десетки хиляди служители.

През 2022 г. общата стойност на доставките на смартфони, произведени в Индия, е нараснала с 34% спрямо предходната година, според Counterpoint.

Нарастващият износ от Apple, Samsung и други производители на оригинално оборудване стимулира доставките на местните производители и компенсира спада на местното търсене, се посочва в проучването.