Lincoln Calibration Sphere 1, или LCS-1, е голяма, куха алуминиева сфера с точно определено напречно сечение, която е в околоземна орбита от 1965 г. насам.

Счита се за най-стария функциониращ сателит, въпреки че няма мощност и е без електроника.

Тази метална сфера с диаметър около 100 см обаче все още е вярна на първоначалната си цел — калибриране на наземни радари.

За да калибрирате радар, е необходимо да имате референтна точка от данни, с които изходът му да може да бъде сравнен. Това позволява фина настройка на радара, за да се гарантира, че съответства на очакваните резултати.

Сферите за калибриране са проектирани с постоянна стойност на радарното напречно сечение (RCS), което ги прави ефективен инструмент за калибриране.

Lincoln Calibration Sphere 1 е изстрелян през 1965 г. Опитите за изстрелване на още две калибриращи сфери, обозначени като LCS 2 и LCS 3, обаче се провалят, разказва Amusing Planet.

LCS 4 е успешно изстрелян през 1971 г. с прогнозируем живот от около 75 години. LCS 1, от друга страна, вероятно ще надживее дори човечеството с прогнозируем живот от 30 000 години.

Освен пасивни сателити, като Lincoln Calibration Spheres, се използват и сателити за активно калибриране, оборудвани с транспондери, които излъчват сигнал по команда.

Такива са, например, Surveillance Calibration (или SURCAL), стартиран през 1960 г., и RADCAL (съкратено от RADar CALibration Satellite), който остава активен от 1993 до 2013 г.