Американската компания OpenAI обяви награда от 20 000 долара за потребителите, които успеят да открият "бъгове" и проблеми със сигурността в продуктите ѝ, свързани с изкуствения интелект, включително и популярния чатбот ChatGPT.

OpenAI обяви програмата "награди за бъгове", като основната цел е да се изчистят проблемите в ChatGPT.

Потребителите ще получават награди за намирането и докладването на проблеми в системата с изкуствен интелект, които да помогнат на компанията да подобри кода на приложението.

Размерът на възнагражденията ще зависи от вероятността и мащаба на въздействието на посочените проблеми, като ще варира от 200 до 20 000 долара. 

Проблемите, които ще се търсят, засягат входните данни на потребителите, проблеми с плащанията, сигурността на данните и т.н.

Потребителите обаче са задължени да запазят откритите от тях уязвимости в тайна, докато не бъдат упълномощени от OpenAI да ги публикуват и споделят. 

В публикация в блога на компанията се посочва, че програмата има за цел да повиши прозрачността и сътрудничеството.

„Въпреки че работим усилено за предотвратяването на рискове, не можем да предвидим всеки начин, по който хората ще използват или злоупотребяват с нашата технология в реалния свят”, посочват от компанията. 

Основаната през 2015 г. OpenAI пусна ChatGPT за обществено ползване през ноември миналата година, предизвиквайки огромен интерес към софтуера за изкуствен интелект. 

Microsoft, която е сред финансовите поддръжници на OpenAI, обеща да инвестира допълнителни 10 милиарда долара в компанията по-рано тази година и започна да интегрира базирана на OpenAI чат услуга в своята търсачка Bing. 

ChatGPT вече се използва за писане на есета и поезия, създаване на компютърен код, приготвяне на кулинарни рецепти и съставяне на финасови бюджети, но понякога дава неправилни и противоречиви отговори.

Някои потребители се опитаха да достигнат границите на неговите възможности, както и да заобиколят вградените в чатбота ограничения, предназначени да предотвратят зловредни послания, реч на омразата, помощ за извършване на престъпления и др. 

Някои експерти предупреждават, че продуктите, базирани на изкуствен интелект, ще увеличат риска от разпространение на дезинформация.

Главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк критикуваха възхода на AI, призовавайки разработчиците незабавно да спрат работата по тях, докато рисковете не бъдат задълбочено проучени и оценени. 

В отворено писмо технологичните лидери твърдят, че разработчиците са въвлечени в „надпревара извън контрол“ за създаване на по-модерни и мощни системи за изкуствен интелект и машинно обучение.