Потребителските цени в САЩ отчитат минимално повишение през март, тъй като цената на бензина спадна, но високите стойности на наемите продължават да поддържат основния инфлационен натиск. Това е сигнал, че Федералният резерв вероятно ще повиши лихвените проценти отново следващия месец.

Индексът на потребителските цени бележи ръст от 0.1% миналия месец, след като се повиши с 0.4% през февруари, показват данните на Министерството на труда на САЩ, цитирани от Ройтерс. През 12-те месеца до март инфлацията се повишава с 5%, което е най-слабият годишен ръст от май 2021 г. CPI се повиши с 6% на годишна база през февруари.

Годишният индекс на потребителските цени достигна връх от 9.1% през юни, което беше най-голямото увеличение от ноември 1981 г. насам. Инфлацията обаче остава повече от два пъти по-висока от целевото ниво на Фед от 2%.

Цените на бензина вероятно ще се възстановят през следващите месеци, след като Саудитска Арабия и други производители на петрол от групата ОПЕК+ в началото на този месец обявиха допълнителни съкращения на добивите.

Данните за инфлацията идват след доклада за заетостта от миналия петък, който показа солиден темп на нарастване на работните места през март и спад на безработицата до 3.5%.

Високата инфлация, напрежението на пазара на труда и признаците, че стресът на финансовите пазари, предизвикан от колапса на две регионални банки миналия месец, намалява, ще позволят на Фед да продължи да дава приоритет на възстановяването на ценовата стабилност.

Финансовите пазари очакват централната банка на САЩ да вдигне лихвите с още 25 базисни пункта на заседанието си през май.

Миналия месец Федералният резерв повиши референтния си лихвен процент с четвърт процентен пункт, но посочи, че е на ръба да преустанови цикъла на повишения заради сътресенията на финансовите пазари. Лихвените равнища в САЩ бяха повишени с общо 475 базисни пункта от миналия март насам. 

Като се изключат нестабилните хранителни и енергийни компоненти, индексът на потребителските цени се повишава с 0.4% миналия месец след регистрираното пред февруари покачване с 0.5 на сто. В основата на този ръст остават високите цени на наемите.