Планира се нова фериботна услуга с историческия стогодишен кораб Morgenster между Англия и белгийското крайбрежие.

Бизнесменът Карел де Бур посочва, че цели да създаде „нова ера на платната“, която е екологична и улавя „романтиката на морето“.

Първото плаване на 100-годишния кораб ще стартира от Остенде, Белгия, до Рамсгейт, Кент, на 1 май на цена от близо 800 евро.

 „Това не е традиционно, а истинско плаване. Ние сме изцяло зависими от вятъра, което означава, че не знаем точно кога ще пристигнем“, казва де Бур, цитиран от Daily Mail.

45-метровият кораб е построен през 1919 г. и може да побере 24 пътници в каюти с две и четири легла.

Плаването между Остенде и Рамсгейт може да отнеме между 10 и 30 часа, в зависимост от вятъра.

Де Бур посочва още, че е „жалко“ хората да не използват ветроходни кораби за „ежедневни“ цели и смята, че това би бил по-добър начин за пътуване, без да се разчита на изкопаеми горива.

Плаването ще бъде първото пътуване, което пресича маршрута от Остенде до Рамсгейт, откакто Transeurope Ferries обявява фалит през 2013 г.

Маршрутът се използва от стотици години, като Остенде е търговски център от 1584 г., а Рамсгейт „кралско пристанище“ от 1749 г.

Morgenster ще бъде проучен от агенцията за морска и брегова охрана през следващите дни, преди да получи окончателно одобрение за плаване.

Де Бур заявява още, че ще обмисли инвестиране в нов клас пътнически ветроходни кораби, ако пътуването е успешно.

„Искаме в бъдеще да направим преходите с бързи ветроходни кораби достъпни за по-широката общественост.

Тези класически стари кораби са много красиви, но ние искаме да погледнем към бъдещето и модерните технологии, които се разработват и са по-бързи. Това ще бъде по-осъществимо за по-голяма публика.“