Американските борсови индекси регистртираха понижения след данните за инфлацията в САЩ и публуването на стенограмата от мартенското заседание на Федералния резерв.

И трите основни индекса на Уолстрийт се "люлееха" и в двете посоки по време на цялата сесия, но в крайна сметка затвориха на отрицателна територия. Dow Jones Industrial Average падна с 0.11%, широкият S&P 500 загуби 0.41%, а Nasdaq Composite отчете понижение от 0.85 на сто. 

Ръстът на потребителските цени в САЩ през март е само с 0.1% на месечна база, което беше под очакванията на анализаторите и затвърди нагласите, че усилията на Фед да укроти инфлацията имат ефект.

Въпреки това, тя остава доста над средното годишно целево ниво от 2%, определено от централната банка, а това означава, че най-вероятно ще видим още повишения на основния лихвен процент.  

Междувременно, на стоковите пазари цената на златото продължава възходящия си тренд. Тази сутрин ценният метал поскъпна 0.2% - до ниво от 2030 долара за тройунция, доближавайки се до историческите върхове от 2020 г. 

Протоколът от срещата на Фед през март показа, че централните банкери обмислят пауза в цикъла от повишения на лихвите, но, в същото време, се опасяват от забавяне на икономическия растеж.

Опасенията от задаващата се глобална рецесия повишават атрактивността на златото като "актив убежище". Несигурността на пазарните участници е допълнително стимулирана и от колапса на няколко американски банки през март. 

Петролът обаче прекъсна серията си от повишения и тази сутрин отчете спад. Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 0.4% в сутрешната търговия - до ниво от малко под 83 долара за барел, докато тези на сорта брент регистрират спад от 0.5 на сто до 86.90 долара за барел.

Въпреки отстъплението обаче, "черното злато" се търгува с 20% над нивата отпреди месец. То беше подкрепено от намеренията на държавите износители от групата ОПЕК+ да ограничат добивите, както и от възраждащото се търсене от страна на Китай.