Легендарният инвеститор Уорън Бъфет твърди, че не разполага с никаква експертиза за изкуствения интелект, но благодарение на Бил Гейтс той се е докоснал за първи път до чатбота ChatGPT.

„Това е нещо, което не разбирам изобщо, но Бил дойде при мен и ми го показа преди около 4-5 месеца. Той каза „ще ти покажа най-новото нещо и какво може да се прави с него“, разказва Бъфет пред CNBC.

Инвеститорът иска чатботът да преведе песента My Way на испански. Две секунди по-късно задачата е изпълнена, казва той.

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway често казва на инвеститорите си, че технологиите не са в кръга на компетенциите му. След като години наред той не инвестира в технологични компании, Бъфет започва да купува акции на Apple, които днес са най-голямото му вложение.

Berkshire Hathaway вече притежава 5.8% от капитала на Apple. 

ChatGPT е разработка на американската компания OpenAI, в която Microsoft влага милиарди долари. Според Бъфет, по мнението на Бил Гейтс, един от недостатъците на чатбота е, че не може да разказва вицове.

Двамата са приятели от десетилетия, като често играят бридж и свирят на укулеле. Те са и основатели на инициативата The Giving Pledge, която насърчава милиардерите по света да даряват поне половината от състоянието си за благотворителност.