Книжата на Alphabet Inc. загубиха близо 40 млрд. долара от пазарната си оценка само за ден. В началото на вчерашната търговска сесия понижението беше още по-голямо – 55 млрд. долара.

Причината за най-големия спад в акциите на компанията на дневна база от два месеца насам е информацията, че Samsung Electronics Co. може да замени търсачката Google в своите устройства с конкурентната Bing на Microsoft.

Служителите на Google са били много изненадани, когато научили за тази възможност, пише New York Times, позовавайки се на вътрешни съобщения.

Договорът между Alphabet и водещият производител на смартфони в света в момента се преразглежда, като не е изключено Samsung да продължи да работи с Google, според Times.

Акциите на Alphabet завършиха вчерашната сесия с понижение от 2.66%, докато книжата на Microsoft поскъпнаха с 0.93%.

Bing в момента сериозно застрашава доминацията на Google при търсенето, тъй като в последните месеци добави чатбота ChatGPT в отговорите на търсенията от потребителите.  

През 2022 г. Samsung е продала 261 милиона смартфона в световен мащаб, сочат данни на IDC, като всички те ползват операционната система Android на Google.