Мелбърн изпревари Сидни и вече е най-големият град в Австралия по население, съобщава CNN.

Границите на столицата на щата Виктория вече включват и района Мелтън, което позволи на Мелбърн да изпревари Сидни.

През 2022 г. федералното правителство на Австралия обяви, че се очаква това да се случи в период от десет години, или около 2031-2032 г.

Но наскоро порасналият Мелбърн има общо около 5.8 милиона жители - почти с 19 000 души повече от Сидни, според 9News.

„Повече хора се изнасят от Сидни, отивайки в други части на Австралия, отколкото се движат в обратна посока. Докато в случая с Мелбърн, за няколко години повече хора са се преместили в града, отколкото са се изнесли от него“, обяснява Ник Пар, професор по демография в университета Macquarie.

„Но прогнозите показват, че населението на Сидни ще продължи да расте, както и това на Мелбърн“, казва той, добавяйки, че миграцията ще „компенсира“ ниската раждаемост и в двата града.

Лиз Алън, демограф от Австралийския национален университет, посочва пред CNN, че растежът на Мелбърн до голяма степен се дължи на международната миграция през последното десетилетие, на вътрешната миграция от Австралия, както и на ръста в раждаемостта.

„Мелбърн се превърна в изключително привлекателно място, особено сред индийците“, допълва Алън.

Австралия - страната на рекордите

Буря в чаша чай

Въпреки това, експертът оспорва новата титла на Мелбърн, казвайки, че тя се дължи на нова класификация на градската зона.

Според нея, Сидни все още е най-населеният град на Австралия, като ще бъде изпреварен от Мелбърн през следващото десетилетие.