Цените на захарта скочиха, след като ефектът от нарастващото търсене беше подсилен от влошаващите се прогнози за времето, а анализатори твърдят, че все още някъде те да се повишават.

В последните дни фючърсите на суровата захар поскъпнаха до 24 цента за паунд (0.453 кг.), достигайки 11-годишен връх.

“Фундаментите при захарта сочат към запазване на високите цени в краткосрочен до средносрочен план,” казва Гириш Чимол, анализатор на суровината в S&P, който изтъква като причина рисковете вследствие на метеорологичните условия, които влияят на водещите производители на захар.

Повишаващите се разходи може да бъдат прехвърлени на потребителите под формата на по-скъпи захарни изделия.

“В повишаващите се цени на захарните изделия и напитките със захар ще бъде отчетена и по-високата стойност на захарта,” казва Джон Стансфийлд, старши анализатор в платформата DNEXT.

Цените на преработените хранителни продукти нарастват в световен мащаб, според него.

“В едно шоколадово десертче имате мляко, какао на прах и други продукти, а разходите за тях също нарастват. Разходите за енергия и труд за производството им също се увеличават,” казва той.

“В последните седмици сезонът на захарната тръстика в Азия приключва, а ключови производители на суровината, като Индия, Тайланд, Китай и Пакистан, намаляват прогнозите си за добива,” казва Стансфийлд.

Индия е вторият най-голям производител на захар в света след Бразилия.

В началото на април All India Sugar Trade Association занижи прогнозите си за добива с близо 3% за сезона, който продължава от октомври 2022 г. до септември 2023 г.

Асоциацията изтъкна като причина валежите в щата Махаращра, който допринася с повече от една трета от производството на захар на страната.

Стансфийлд допълва, че проблемът с по-слабото производство се усложнява от лошата европейска реколта на цвекло в резултат на намалените площи и на тежката лятна суша, както и на търсенето, което продължава да се възстановява след пандемията от COVID-19.

Около 80% от световното производство на захар идва от захарната тръстика, според Международната организация по захарта, докато 20% се добива от цвекло.

“Цените ще останат завишени в диапазона 21 - 24 цента за паунд,” казва Чимуол от S&P.

И макар че Китай би могла да прибегне до държавните си резерви, за да облекчи натиска върху световните пазари, Чимуол предупреждава, че има много фактори, които биха могли да повишат цените още повече.

“Рисковете, свързани с климатичния феномен Ел Ниньо за производството на захар в Азия, може да повишат цените много повече,” предупреждава той.

По данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) има 62% вероятност Ел Ниньо да се прояви в периода май-юни.

В зависимост от азиатските мусонни валежи, пазарът на захарта би могъл да стане “много волатилен” и зависещ от климатичните условия в средносрочен план, допълва той.

Дъждовете във водещия производител на захар в света Бразилия също забавят началото на събирането на реколтата през април.

Прибирането на реколтата от захарна тръстика в бразилския Южен-централен район, който допринася с 90% от производството на страната, продължава от април до декември, ще бъде ключов показател за наблюдение, според анализатора на Fitch Solutions Матю Бигин.

”Цените на захарта обаче са толкова високи, че дори и да се ‚охладят‘ значително, когато бразилската реколта достигне до пазара, те може да продължат да бъдат считани за високи в исторически план”.

Друг фактор, който повишава цените, е обявеното наскоро изненадващо решение на ОПЕК да намали добива на петрол с около 1.16 млн. барела на ден.

Това насърчи пренасочването на използването на захарна тръстика за производство на етанол вместо на захар, посочват от Fitch Solutions в свой доклад от 13 април.

Стремежът към увеличаване на задължителните изисквания за производство на биогорива също така ще зададе долна граница на цените в дългосрочен план, смята Бигин.

Както и при по-високите цени на хранителните продукти, държавите, които се борят с високи нива на продоволствена несигурност, ще бъдат засегнати най-тежко от скока в цените на захарта, казва Чимуол от S&P.

Това ще засегне “особено тежко” страните от Северна и Субсахарска Африка, където потреблението и търсенето на вноса на захар за високи.

“Средностатистическият потребител вече усеща ефекта от по-високите цени на захарта,” казва Стансфийлд от DNEXT.