Има най-малко 45 причини да намалите приема на добавена захар, сочат резултатите от ново проучване.

Многобройни изследвания показват отрицателните ефекти от прекомерния прием на добавена захар върху здравето, което дава основания за препоръки за ограничаване на консумацията й до по-малко от 10% от дневния калориен прием на човек.

Според проучването, изготвено след анализ на резултатите от 8601 други изследвания и публикувано в списание The BMJ, високата консумация на добавена захар е свързана със значително по-висок риск от 45 здравословни проблема, включително диабет, подагра, затлъстяване, високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, рак, астма, кариес, депресия и ранна смърт.

Свободните захари - типът захар, върху който се фокусират авторите, са:

  • тези, добавени по време на обработката на храните;
  • опаковани като трапезна захар и други подсладители;
  • и естествено срещащи се в сиропи, мед, плодов сок, зеленчуков сок, пюрета, пасти и подобни продукти, в които клетъчната структура на храната е разрушена, според Американската администрация по храните и лекарствата.

Тази категория не включва захари, естествено срещащи се в млечните продукти или структурно цели плодове и зеленчуци.

 „Привидно малки промени, като премахване на излишната захар, например от подсладени напитки, могат да доведат до значително подобрение на здравето“, казва за CNN д-р Леана Уен, професор по обществено здраве в университета Джордж Вашингтон.

Връзката между захарта и болестите

Доказателствата за връзка между добавената захар и рака са ограничени и противоречиви, като се нуждаят от повече изследвания, посочват авторите на проучването.

Но тя може да се обясни с известните ефекти на захарта върху теглото: високата консумация на захар е свързана със затлъстяването, което е силен рисков фактор за различни видове рак. Същото важи и за сърдечно-съдовите заболявания.

„Приемът на добавена захар може да стимулира възпаленията и така да причини стрес върху сърцето и кръвоносните съдове, което пък да доведе до повишено кръвно налягане“, казва професорът по медицински науки в Колумбийския университет Брук Агарвал пред CNN.

Установено е, че силно преработените храни, които обикновено съдържат много добавена захар, увеличават възпаленията - рисков фактор за депресия.

„Отнема повече време въглехидратите да се разградят до прости захари, а част от тях – фибрите, изобщо не могат да бъдат разградени“, казва д-р Мая Адам, директор на Health Media Innovation и клиничен асистент по педиатрия в Медицинския факултет на Станфордския университет.

„Това означава, че пълнозърнестите храни не причиняват същите пикове в кръвната захар както простите захари. Скоковете на кръвната захар водят до скокове на инсулина, които могат да дестабилизират глюкозата и да бъдат основна причина за здравословни проблеми в дългосрочен план,“ допълва тя.

Намаляване на приема

Изводите от изследването - в комбинация със съществуващите насоки от световните здравни организации, предполагат, че хората трябва да ограничат приема на добавена захар до по-малко от 25 грама, или около 6 чаени лъжички на ден.

Толкова захар се съдържа в 2 ½ бисквитки с парченца шоколад и около 1 ½ супени лъжици мед. В една поничка има около 15 до 30 грама захар.

Учените препоръчват и намаляване на консумацията на подсладени със захар напитки до по-малко от една порция (около 200 до 355 милилитра) на седмица.

За да се променят моделите на консумация на захар, авторите на проучването смятат, че има спешна нужда от широко разпространено обществено здравно образование и политики в световен мащаб.

Но има някои промени, които можете да направите сами.

  • Четете етикетите с хранителни стойности, когато пазарувате – дори тези на храни, които не смятате за сладки, като хляб, зърнени закуски, кисели млека или подправки. В тях обикновено има много добавена захар.
  • Изберете вода, подсладена с плодови резенчета, вместо сладки напитки.
  • Консумирайте пресни или замразени плодове за десерт вместо торти, бисквити или сладолед.
  • Готвенето у дома по-често е един от най-добрите начини за намаляване на приема на захар.
  • Редовният здравословен сън в достатъчно количество също помага, тъй като сме склонни да избираме храни с по-високо съдържание на захар, когато сме уморени.
  • Постепенното намаляване на захарта ще ви помогне да обучите вкусовите си рецептори да жадуват за по-малко захар.