Викингите изчезват внезапно от Гренландия в средата на 15 век - около 400 години след пристигането си в района.

Защо са изоставили успешно селище е мистерия, която историците никога не успяват да обяснят напълно.

Теориите включват суша, променящи се температури, социални вълнения и прекомерен лов на моржове заради бивните им (ценена луксозна стока в средновековна Европа) - условия, които биха направили скандинавските колонии в Гренландия икономически нежизнеспособни.

Днес екип от изследователи от Харвардския университет и Пенсилванския държавен университет казват, че са открили друг ключов фактор, който би могъл да обясни изчезването на викингите: покачването на морското равнище, съобщава CNN.

Използвайки компютърен модел, базиран на геоложки и климатични записи, екипът установява, че морското равнище би се повишило с до 3 метра по време на четирите века скандинавска окупация на източното селище на викингите, създадено в Гренландия през 985 г. сл. Хр.

Изследователите изчисляват, че 204 квадратни километра земя вероятно са наводнени в периода, в който селището е окупирано, правейки скандинавските общности по-уязвими на бури и брегова ерозия.

Загубата на обитаема земя пък би била усложнена от спада на температурите в Европа, довел до така наречената Малка ледникова епоха, започнала около 1250 г. сл. Хр.

Проучване, описващо констатациите на екипа, е публикувано в научното списание PNAS. „Промяната на морското равнище е неразделен елемент от историята на викингите“, казва съавторът на изследването Ричард Али, професор по геонауки в университета Еван Пю в Пен Стейт.

Анализите на човешки останки от църковни дворове и животински кости показват, че с течение на времето диетата на викингските заселници е преминала от земеделски продукти и месо към морски ресурси, отбелязват изследователите.

Тази промяна може да се дължи на загубата на земя, подходяща за отглеждане на култури.

Идеята, че морското равнище се повишава с падането на температурите е малко противоречаща на интуицията, според изследователите. По-ниските глобални температури обикновено се свързват с понижаване на морското равнище.

Океаните на Земята обаче не са вана, като промените в морското равнище не засягат еднакво всички области.

Скандинавското селище би било подложено на два компонента на промяна на морските нива, тъй като се намира в периферията на ледената покривка Laurentide, обхващаща Канада, североизточните американски щати и Арктика – и ледената покривка на Гренландия.

Смята се, че в нея настъпват промени и тя се раздвижва по време на викингската окупация в района, като достига своя връх през Малката ледникова епоха. Това води до покачване на морското равнище близо до границите на леда поради потъването на земната кора, според проучването.

По-голямата ледена маса близо до брега повдига нивото на океана, според учените.

В отделно проучване изследователите установяват, че викингите са превозвали дървен материал на огромни разстояния от Северна Америка и Северна Европа, тъй като местните видове дървета в Гренландия са неподходящи за корабостроене и изграждане на големи наземни проекти.

Микроскопски анализ на останки от дървен материал показва, че скандинавските гренландци са имали средствата, знанията и подходящите плавателни съдове, за да прекосят Северния Атлантик до източното крайбрежие на Северна Америка.