Производителят на луксозни спортни автомобили Maserati направи нещо много странно през 2020 г.

Марката представи мощен суперавтомобил с нов, радикално променен V6 бензинов двигател. Различните му версии ще се използват и в други модели на Maserati, заявиха тогава ръководители в компанията.

Това е странно, най-вече защото Maserati вече беше обявила плановете си да започне да произвежда само електромобили до 2030 г. Следващата година тя ще представи изцяло електрически седан, който няма да има бензинова версия.

И така, само четири години след като представи бензинов двигател, чиято скъпа разработка отнема години, Maserati ще покаже първия си модел, който никога няма да бъде оборудван с такъв. От бизнес гледна точка, това звучи като объркващо прахосване на пари и ресурси.

Според главния изпълнителен директор на Maserati Давиде Грасо обаче, всичко това е част от един солиден план. Грасо иска Maserati не само да бъде успешна, но и да бъде най-печелившата от всички 14 марки на компанията майка Stellantis (сред тях са още Jeep, Ram, Peugeot и Opel.)

За да се постигне това, се изисква доверие, което в случая на Maserati се задвижва от двигател.

В автомобилната индустрия рентабилността е свързана с едно конкретно нещо – стойността на търговската марка. Porsche разполага с нея и в резултат на това е изключително печеливша.

Същото може да се каже за Ferrari, която преди няколко години беше листната на борсата като отделна компания.

Стойността на марката означава, че клиентите са готови да плащат повече - често много повече, за автомобил с лого на хромиран щит или конче. Maserati иска същото за своето лого тризъбец.

И макар самите лога да може да се произвеждат евтино, това, което те представляват и за което клиентите плащат толкова много, не може. Генерирането на тази възприемана стойност отнема време, пари и усърдие.

“Става въпрос за качеството, на първо място, дизайнът и представянето, както и за изживяването,” казва Грасо пред CNN. “След това да ни бъде платено за това, което правим. Да бъдем оценени от клиента.”

Желанието за признание е причината, поради която Maserati продължава да разработва, а сега и да произвежда изцяло новия си бензинов двигател само няколко години преди да се откаже изцяло от двигателите, казва Грасо.

Пред 25 години Maserati започва, използвайки двигатели на Ferrari. “Тази кола е с двигател на Ferrari” звучи като страхотна реклама, но също така е и малко тъжно, че марка, когато някога е била известна със състезателните си успехи, използва чужд компонент за сърцето на своите автомобили.

“Това съвсем ясно беше скъп, но много стратегически избор,” казва Грасо. “Това е в основата на завръщането на Maserati. Без двигател ние просто сглобявахме автомобили.”

С помощта на новия, по-малък модел SUV модел Grecale, рентабилността на марката се подобрява. Моделът Grecale Trofeo има версия с новия двигател Nettuno, кръстен на Нептун - бога на морето, чийто тризъбец е и логото на Maserati.

Дизайнът на двигателя е сходен с този на двигателите с вътрешно горене на болидите от Формула 1.

Освен модела MC20 и Project 24 - версия на суперавтомобила само за писта, новите модели с две врати на Maserati GranTurismo също ще се предлагат с двигателя Nettuno. MC20 и GranTurismo ще бъдат предложени и в електрически версии.