Преди 10 години авторът на бестселъри Гретхен Рубин се заема да открие рамката на по-щастливия живот.

Изпробвайки мъдростта на вековете с научни изследвания, тя научава как да заздрави отношенията си с другите, как да увеличава енергията си и много други неща.

Преди няколко години обаче тя започва да забелязва, че буксува на едно място в главата си и се чувства откъсната от другите и от себе си.

Рубин осъзнава, че се отнася към тялото си като към кола, с която мозъкът ѝ се придвижва насам-натам. Всъщност, обаче точно тялото ѝ, чрез петте сетива, е основната ѝ връзка със света.

Докато пише книгата си Life in Five Senses, Рубин открива някои изненадващи начини, по които сетивата ни помагат да се концентрираме повече, да живеем по-дълго и предизвикват щастие.

1. Имате нужда от енергия и ободряване? Използвайте своето обоняние

Когато имате нужда от бързо ободряване, може да помиришете нещо хубаво, като чистите кърпи вкъщи или фино дърво в железарията.

Ароматът може да бъде използван като отметка, да го връщате, да го съхранявате или да го запазвате за по-късно. Той ви обвързва към настоящия момент и в същото време може да ви връща в миналото.

Миризмата на евкалипт, например, винаги напомня на Рубин за 10-те прекрасни месеца, в които е живяла в Сан Франциско.

2. Стресирани сте? Използвайте допира

Артикули, като пукащи играчки, спинъри и терапевтичен пластилин, могат да ни помогнат да се чувстваме по-спокойни.

Рубин казва, че има собствен идиосинкратичен начин да използва усещането си за допир. Когато е в ситуация, която ѝ създава безпокойство, като например, когато е зад кулисите, преди да изнесе важна реч, тя държи химикалка.

3. Чувствате се разсеяни и непродуктивни? Използвайте своя слух

Рубин е установила, че колкото повече може да контролира заобикалящата я среда, толкова по-малко я притесняват странни шумове.

Рубин казва, че когато взела лаптопа си в малка квартална библиотека, за да пише, там била разсейвана от нечия кашлица. Когато работела в оживено кафене обаче, разговорите около нея ѝ помагали да се концентрира. Шумният блендер също не я притеснявал.

Точно както разчиствате бъркотията в дома си периодично, така можете да го правите и с шума около вас. Помолете партньора си да използва слушалки по време на конферентните разговори, ако и двамата работите от дома.

4. Имате нужда от креативна искра? Използвайте своето зрение

Рубин казва, че когато има нужда от вдъхновение, се опитва да забелязва малките детайли. Вместо да се губи в мислите си, по време на ежедневните си разходки Рубин си поставя задачи, като например да търси лилавия цвят, да разглежда дърветата или шапките.

Тя също така изследва материалите, използвани в различните жилищни сгради.

5. Искате да се чувствата по-близо до хората? Използвайте своя вкус

Да се наслаждаваме на уникални храни и вкусове с други хора е един от най-древните и универсални човешки обичаи.

За да се сближи още повече с хората, Руби организира “Дегустационно парти.” Заедно те оценяват различни сортове ябълки, шоколади и чипс. Изпробват кетчуп, за да усетят основни вкусове в него и си припомнят за сладките лакомства, които са яли като деца.

Рубин казва, че е било невероятно забавно, тъй като те не просто са общували, а са споделяли сетивно преживяване и това е накара всички да се смеят. Разговорите са били бяха необичайно топли и задушевни.

Тя казва, че изследването ѝ на петте сетива е променило нейния живот. Всеки ден Рубин използва тяхната сила, за да се свързва с обикновени моменти, които иска да изпита и запомни.