Fox News ще плати над 787 млн. долара обезщетение на Dominion Voting Systems, след като двете страни постигнаха споразумение по делото за клевета във връзка с лъжите на новинарската компания относно президентските избори в САЩ през 2020 г.

Това е най-голямото публично известно споразумение с участието на медийна компания в историята на САЩ.

Изходът е болезнен за Fox, която потвърди констатациите на съда, че “определени твърдения за Dominion” са “неверни,” което е рядко признание, че телевизионният канал е разпространявал дезинформация.

Сметката за поведението на Fox след изборите в САЩ през 2020 г. може да набъбне значително, ако друга, занимаваща се с технологии в областта на гласуването компания – Smartmatic, приключи успешно своето дело на стойност 2.7 млрд. долара.

Засега обаче цената по делото с Dominion не е най-голямата, която председателят на Fox Рупърт Мърдок е трябвало да преглътне.

Скандал с хакване на телефони с участието на таблоиди от вестникарската империя на Мърдок се оказа много по-скъп преди около десетилетие. Финансовите последици от него надхвърлят 1 млрд. паунда, или 1.24 млрд. долара, според разследване от 2021 г. на The Press Gazette.

От изданието са калкулирали разходите, свързани със скандала, които са съобщавани публично в периода 2011 – 2020 г. В тях са включени правни разходи, обезщетения, както и разходите за последвалото преструктуриране на медийната империя на Мърдок.

Разходите са се увеличили допълнително след 2020 г.

Последната голяма съдебна битка на Мърдок

Редакторът на притежаваното от Мърдок издание News of the World и частен детектив бяха осъдени за заговор за хакване на гласовата поща на членове на британското кралско семейство през 2007 г.

Скандалът избухна отново през 2010 и 2011 г. на фона на обвиненията, че хакването на телефони е било честа практика и че полицията е била съучастник.

Британски журналисти бяха обвинени в незаконното хакване на гласовите пощи на хиляди хора - от политици и знаменитости до жертви на убийства и семейства на войници, убити по време на изпълнение на служебния им дълг.

News of the World, който беше един от най-старите и най-продавани вестници във Великобритания, в крайна сметка, беше закрит през юли 2011 г., малко след като стана ясно, че изданието е хакнало гласовата поща на изчезналата тийнейджърка Мили Даулър през 2002 г. и е изтрило съобщения, за да освободи още място, карайки по този начин родителите й да си мислят, че тя е все още жива.

Няколко месеца по-късно News International - издателят на вестника, постигна споразумение да плати 2 млн. паунда (2.5 млн. долара) на семейството на Даулър. Мърдок също така се съгласи да дари 1 млн. паунда (1.2 млн. долара) за благотворителни каузи по техен избор.

От The Press Gazette включват в цялата сметка и над 300-те млн. паунда (373 млн. долара) разходи, свързани със закриването на News of the World и таксата, платена заради отказа на Мърдок да придобие BSkyB.

В годините след това правните разходи на притежаваните от Мърдок компании, свързани с медийните му компании, уличени в хакване на телефони, продължиха да се покачват, като бяха изплатени обезщетение на хора, като Елтън Джон, Елизабет Хърли и Хедър Милс.

Скандалът все още не е приключил. Издателят на таблоида The Sun обяви, че има близо 47 млн. паунда (58 млн. долара) разходи във връзка с “обвиненията в прихващане на гласова поща и неправомерни плащания до държавни служители” до 3 юли 2022 г.

News Group Newspapers (NGN) е заделила други 53 млн. паунда (66 млн. долара) за допълнителни искове. Крайната цена може да се окаже значително по-висока или по-ниска, след като тези дела приключат.

Британският принц Хари и актьорът Хю Грант са сред тези, които съдят The Sun във връзка с хакването на телефони.