Президентът на Чили Габриел Борич обяви, че ще национализира индустрията за добив на литий в страната, която е вторият най-голям производител на метала, използван в батериите за електромобили, с цел подсилване на икономиката и защита на околната среда.

Шокиращият ход в страната с най-големи резерви на литий в света ще доведе до прехвърлянето на контрола над огромната литиева индустрия в Чили от гигантите SQM и Albemarle в отделна държавна компания.

SQM и Albemarle са доставчици на Tesla Inc, LG Energy и други производители на електромобили и батерии.

"Трудно ще се намери по-голяма възможност за икономически растеж в краткосрочен план," заяви Борич в телевизионни обръщения към нацията.

"Това е най-добрата възможност, с която разполагаме за преминаване към устойчива и развита икономика. Не можем да си позволим да го пропилеем."

Борич заяви, че бъдещите договори за добив на литий ще бъдат единствено под формата на публично-частни партньорства с контрол на държавата.

Правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява компаниите да са отворени за участие на държавата преди те да изтекат, заяви още той. Договорът на SQM изтича през 2030 г.

Борич също така заяви, че ще започне диалог с общности, компании и законодатели за създаването на литиева компания, която ще е изцяло държавна.

Компанията ще трябва да бъде одобрена от Конгреса, а Борич заяви, че ще предостави плана на законодателния орган на страната през второто полугодие.

Борич заяви, че е инструктирал държавната агенция за развитие Corfo да възложи на държавната компания Codelco, която е най-големият производител на мед в света, да открие най-добрите начини за участие на правителството в извличането на литий от солниците Атакама.

"Ако бъде създаде публично-частна компания за добив на литий в солниците Атакама, тя ще бъде контролирана от държавата чрез Codelco."

Борич също така допълни, че правителството ще постигне споразумения с компании, които в момента държат правата за добив на литий в солниците, без да споменава SQM и Albemarle по име.

Codelco и държавната минна компания Enami ще получат договори за проучване и добив в райони, в които в момента има частни проекти и ще бъдат помолени да оценят дали биха се възползвали от държавно партньорство, преди да бъде сформирана националната литиева компания, каза още той.

Други солници с потенциал за добив на литий ще бъдат оценени от държавата, а частни компании ще имат "преференциална опция" да наддават за договор за добив на литий заедно с националната литиева компания.

"Въпреки това, при проектите със стратегическа стойност за страната това партньорство трябва да е с мажоритарно участие на държавата," посочи още Борич.

Президентът допълни също така, че ще има подразделение, което ще работи за подобряване на технологиите за минимизиране на ефекта върху околната среда, като ще се набляга на директното извличане вместо на добива чрез изпаряване.

Непубличната компания Summit Nanotech Corp, която разработва технология за директно извличане на литий и наскоро отвори офис в Сантяго, приветства изявлението на Борич.

Борич заяви, че страната ще защитава биоразнообразието и ще споделя ползите от добива с местните и околните общности с усъвършенстването на добива на литий.