От ноември 2022 г. чатботът с изкуствен интелект ChatGPT позволява на всеки с достъп до интернет да генерира всичко в писмена форма - от сложни есета и програмистки код до кратки бележки или поезия.

Дори и с базови подсказки, ChatGPT може да изготви сложни писмени задачи и да работи като креативен инструмент за бързото възпроизвеждане на ефективно съдържание.

“Мои студенти използват ChatGPT за обжалвания на глоби за неправилно паркиране,” казва пред BBC Винс Милър, преподавател по социология и културни науки в Университета на Кент.

“Като цяло, технологията позволява на хората, които не притежават непременно най-добрите писателски умения, внезапно да се сдобият с тях.”

Търсещите работа са сред тези, които се възползват от това. Използвайки набор от данни, който съдържа 570 млрд. отделни думи, чатботът ChatGPT на компанията OpenAI може да съставя убедители мотивационни писма при поискване или да синтезира малки кариерни подробности в компетентно CV.

Искате да изпратите имейл на мениджър по наемане на работа? Дайте информация на чатбота, след което копирайте генерирания от AI текст направо в писмото.

Мениджърите по наемането на работа обаче са наясно с това. Те разбират, че кандидатите за работа вече използват генеративния изкуствен интелект и може да го правят още повече с усъвършенстването на технологията.

Това може да доведе до промяна в кандидатурите за работа по начина, по който ги познаваме, отдалечавайки специалистите по подбор на персонал от традиционните начини на оценяване на кандидатите.

Не всички специалисти по подбор на персонал определят използването на AI като предупредителен сигнал или въобще като нещо притеснително.

Адам Никол, маркетингов директор в базираната в Лондон компания за подбор за персонал и предоставяне на консултантски услуги Randstad, казва, че мениджъри по наемане на служители, които не разполагат с много време, може да не различат мотивационното писмо, написано от кандидат и такова, генерирано от AI.

“Езикът, генериран от ChatGPT, е изчистен, макар и формулиран. В сравнение със стила на повечето мотивационни писма, няма идиосинкразии, няма предупредителни сигнали, но няма и личност,” казва той.

Въпреки това, той казва, че не би счел непременно това за измама в процеса по наемането. “Това помага на хората, които не са най-добри в писането и редактирането, при изготвянето на резюме на своята кариера. Това е дигиталната версия на това да помолите приятел да прегледа вашето CV.”

Никол казва, че специалистите по подбор на персонала вече, така или иначе, разчитат по-малко на традиционните начини на оценяване на кандидатите.

“Важността на мотивационното писмо намалява от години. Мениджърите по наемане на работа четат бегло автиобиографията за по-малко от 10 секунди, да не говорим за лично изявление от 200 думи.

В най-добрия случай мотивационното писмо е упражнение по отбелязване на отметки, което придружава CV-то, то на практика е остаряло.”

Вместо това, Никол казва, че специалистите по подбор на персонала предпочитат да разглеждат профилите на кандидата в социалните медии и този в LinkedIn, за да разберат що за личност е.

С използването на генеративния AI от повече кандидати за работа за своите писмени материали, той смята, че важността на тези елементи от процеса по кандидатстване за работа става още по-неуместно. В резултат на това експерти в сферата казват, че процесът по наемане може да се промени.

Например, тъй като генеративният AI може да създава презентации преди интервюто за работа, в разултат на това работодателите може да прибягнат към по-строго оценяване.

“Тежестта тук е да оценяваме това, което машините не могат да направят,” казва Милър. “Генеративният AI може да подреди данните по интересен начин, но не е особено креативен – той може да работи само с това, което вече съществува.”

Освен това може да има по-голям акцент върху срещите лице в лице с кандидатите, казва Брук Уедъл, партньор в консултантската компания McKinsey & Company.

“За разлика от мотивационните писма, които обикновено съдържат малко информация, която е съществена за решението за наемане, работодателите следят сериозно за културното съответствие и меките умения по време на интервюто.”

Нещо повече, някои специалисти по подбор на персонала вече използват нови AI инструменти в процеса по наемане.

Например, някои големи корпорации използват AI, за да тестват кандидатите чрез оценки на уменията и личността, които използват базирани на данни поведенчески модели за съпоставяне на кандидатите със свободните позиции и за разкриване на техните меки умения.

Подобни зараждащи се платформи, които предоставят на специалистите по подбор на персонала повече данни за кандидатите, ще променят и процеса по кандидатстване на работа, особено на фона на “преминаването от дипломи към наемане въз основа на уменията”, казва Уедъл.

И това може да е само началото на промените, които предстоят.