Какво се случи за 20 години на имотния пазар? Този въпрос коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в рубриката "Портфейл" на Дарик радио. Компанията наскоро отбеляза 20 години от създаването си. 

"Тези 20 години от създаването на BULGARIAN PROPERTIES минаха много бързо и някак си неусетно. Дори аз не мога да осъзная как преминахме през този период, като една въртележка.

Отбелязахме годишнината с едно много хубаво тържество, на което поканихме колегите от цялата страна и нашите партньори и съмишленици. За този период успяхме да изградим една немалка общност около нас като компания", коментира Полина Стойкова. 

Чисто технологично, за последните 20 години начинът на сключване на сделките не се е променил много, но са се променили технологиите, които се използват. Другата голяма промяна, според нея, е профилът на купувачите. 

"Тогава, през 2003 година, бяхме в началото на една вълна от покупки на чужденци. В последните 10 години те като че ли отстъпиха от пазара и той се движи основно от българските купувачи и местното търсене.

Това е интересно, защото през 2003 година имаше един глобализиращ се пазар на имоти и сериозен приток на чуждестранни инвестиции, който в момента изглежда липсва", каза още изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES. 

Много от чуждестранните купувачи през този период са имали нужда и от допълнителни услуги, свързани не само с покупката на имота, но и с различни неуредици, ремонти, юридически проблеми и т.н. 

"Много от тези наши клиенти продължават да следят нашата дейност и ни поздравиха по случай годишнитата, което беше изключително мило", каза Стойкова. 

Най-тежкият период в развитието на компанията, по думите ѝ, е бил в края на 2008 година, когато банките изцяло спряха кредитирането. 

"В нашия сектор всичко се случи за една нощ и последва едно "безтегловно" състояние, което продължи около половин година", спомня си Стойкова. Тя обаче припомни, че доходите на българите през последните две десетилетия нарастват устойчиво, успоредно с цените на имотите. 

"Преди 20 години бяха необходими 1.3 средни месечни работни заплати за покупката на един квадратен метър жилище средно за страната. Сега тази стойност е 0.8, тоест за покупката на един квадратен метър са нужни средства, по-ниски от една заплата.

В пика през 2018 година това съотношение беше достигнало ниво от над три заплати", каза още Полина Стойкова. 

По повод технологичните нововъведения, изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES припомни, че компанията е една от първите, които са започнали да публикуват обявите си онлайн в собствен сайт.

"Ние публикувахме обявите на английски език и ги представяхме на международната аудитория с богат снимков материал, което беше новост за времето си. Развитието на интернет пространството помогна много на пазара и на неговото развитие.

Но, въпреки това, хората все още имат нужда от комуникацията с имотните брокери. Личният контакт и общуването няма как да бъде заменени от технологиите", смята Полина Стойкова. 

Според нея, настоящата ситуация не прилича на нито един друг период през последните 20 години. 

"Това е интересното на пазара, че колкото и да се повтарят някои вълни и цикли, той никога не е абсолютно идентичен. В момента той не прилича на този от 2008 година, не бих казала, че прилича на нито една след това.

Има обаче някои сигнали, които идват. Те са свързани с очакваното повишение на лихвените проценти, с прекомерното нарастване на цените в някои сегменти, но за момента пазарът продължава да бъде активен.

До голяма степен инфлацията също поддържа нивата на цените, тъй като тя е най-високата за последните 20 години", коментира изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.