Първа копка на новия завод на германския гигант Eberspächer в Русе направиха кметът на града и ръководството на компанията.

Във фабриката ще се произвеждат електрически нагреватели за нуждите на автомобилния пазар в Европа, съобщават от общината. Производството ще започне в началото на 2024 г.

„Това е бъдещето на автомобилната индустрия. Радваме се, че Русе ще има шанс да допринесе за неговото развитие”, каза кметът Пенчо Милков на официалната церемония.

„С новия завод Eberspächer увеличава своите производствени дейности, тъй като растящият пазар на електрически автомобили също ще увеличава търсенето на електрически нагреватели в близките години.

Радваме се, че имаме възможност да реализираме разширението на производствения си капацитет в Русе“, заяви управителят на Еберспехер България Руслан Папазян.

В следващите месеци ще бъде изградена сграда с площ 17 000 кв. метра в Индустриална Зона Слатина в източната част на града. Производствените и логистични зони, офиси и столова ще заемат площ от 53 000 кв. м с възможност за бъдещи разширения.

Проектирането на сградата е насочено към устойчивост на енергийната консумация чрез фотоволтаична система на покрива, както и ефективна климатизация и отопление на производствените и офис зони. Планира се тя да бъде завършена до края на есента.

Германският автомобилен доставчик ще създаде около 180 работни места тази година, като се очаква в дългосрочен план екипът да се разрасне до 500 души.

До 2025 г. годишното производство на нагреватели трябва да достигне 2.4 милиона. За да отговори на високите изисквания на пазара, производството стартира през януари 2023 г. във временна сграда, докато бъде построен новият завод.

Eberspächer е един от водещите разработчици и снабдители в автомобилната индустрия в световен мащаб. Групата има около 10 600 служители, базирани в 80 локации по света.