На днешната дата през 1981 г. на пазара за първи път се появява компютърната мишка като търговски продукт. Тя се предлага като аксесоар към компютър, който обаче е прекалено скъп за средностатистическия потребител.

Това е Xerox Star, или 8010 Information System. Със софтуера струва цели 16 500 долара, което се равнява на около 50 000 долара днес.

И докато Xerox Star се оказва провал в търговско отношение, мишката продължава своя живот, като впоследствие придружава компютрите MacIntosh, както и компютъра Lisa на Apple.

Дотогава мишката е само експериментално устройство. Макар че Xerox Star не впечатлява като цялостна конфигурация, той показва, че мишката може да бъде ценен актив, който да бъде продаван на потребителите. Останалото е история.

Самата история на компютърната мишка обаче започва доста по-рано.

Първата компютърна мишка е създадена през 60-те години на миналия век от Дъглас Енгелбарт. Тогава той е директор на изследователския център ARC в Станфордския изследвателски институт (SRI) в Менло Парк, Калифорния.

Мишката представлява само малка част от много по-голям проект, стартиран през 1962 г., който има за цел да допълни човешкия интелект. След като му хрумва идеята за мишката, Енгелбарт наема Бил Инглиш, който работи в друга лаборатория в SRI, за да изработи хардуерния дизайн.

На по-късен етап към тях се присъединява Джеф Рулифсън, който подобрява значително качеството на използвания софтуер.

Енгелбарт и Инглиш си представят хора, които разрешават различни проблеми, използвайки компютърни работни станции, които да подпомагат усилията им.

Те изискват способността да се работи с информационни екрани, използвайки някакъв вид устройство за придвижване на курсор по екрана. Тогава се разглеждат няколко типа устройства, сред които лазерна химикалка, джойстици и т.н.

Двамата обаче търсеят най-доброто и най-ефективно устройство.

Така през 1964 г. е създаден първият прототип на компютърна мишка, която се използва с графичен потребителски интерфейс (GUI).

Двамата получават финансиране от НАСА, за да продължат да работят по своя проект. Мишката на Енгелбарт, която има два диска и само един бутон, е трудна за използване. Това кара Бил Инглиш да създаде първата мишка с топка през 1972.

Кабелът на първата мишка е отпред, но е преместен отзад, за да не пречи при използването на устройството. Това е просто механично устройство с два перпендикулярно монтирани диска отдолу.

Енгелбарт кандидатства за патент през 1967 г. и го получава през 1970 г. за дървения корпус и двете метални колела. Той обаче е на името на SRI и ученият не се облагодетелства финансово от него.

Първата безжична мишка се появява през септември 1984 г. с компютъра Metaphor на Дейвид Лидъл и Доналд Масаро, бивши инженери в изследователския център PARC на Xerox. Той разполага и с безжична клавиатура.