Реконструкцията на Терминал 2 на Летище София ще бъде проетирана от българската архитектурно-инженерна компания ИПА, съобщават от аеропорта.

Компанията има повече от 17-години опит, над 700 успешно завършени проекти и повече от 30 награди.

Тя ще си партнира с 1PAX – френско архитектурно бюро с международен опит в проектирането на летища и автор на концептуалния дизайн на терминала, и с консултантите от EGIS Avia – глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

Договорът между страните е подписан от изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро и управителя на ИПА арх. Цветан Петров.

Стратегията за трансформация на летище София включва пълна реконструкция на Терминал 2, който трябва да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1.

В проекта са включени доставка на нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м, нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения, целящи предоставяне на допълнителни удобства за пътниците и подобряване на ефективността на операциите.

До 2030 г. ще бъде построен и напълно новият Терминал 3, който да предложи удобство и комфорт на пътниците, допълват от летище София.