През последните години 3D принтирането се използва за изграждане на всичко - от резервни части за автомобили до жилища и мостове. В Дубай обаче се подготвя строителството на първата в света 3D принтирана джамия, съобщава CNN.

Структурата ще побила 600 богомолци и ще покрива 2000 квадратни метра на два етажа, казва Али Мохамад Алхалян Алсувайди, инженерен ръководител на отдела за ислямски въпроси и благотворителни дейности на правителството на Дубай. 

Джамията ще бъде направена от бетонна смес, като строителството е планирано да започне до края на годината и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 г.

„Избрахме да "отпечатаме" 3D джамията, защото това е иновативна технология, която потенциално може да спести време и ресурси, в сравнение с традиционните строителни методи“, казва Алхалян Алсувайди. Засега не е известно името на компанията, която ще отговаря за строителството.

Създаването на сгради с помощта на 3D печат изисква големи машини, които са програмирани с информацията за дизайна. Те "изстискват" строителния материал от дюза, изграждайки структурата на слоеве.

По-голямата част от 3D отпечатаните конструкции са направени от бетон, но е възможно това да стане и с други материали, например глина.

Дубай има амбицията да се превърне в световната столица на 3D принтирането и през 2018 г. стартира специална стратегия, която планира 25% от новото строителство на емирството да бъде 3D отпечатано до 2030 г.

До 2019 г. страната държеше световния рекорд за най-голямата 3D отпечатана структура – сградата на община Дубай, висока 9.5 метра с площ от 640 квадратни метра. В Дубай се намира и първият в света "изпринтен" офис и 3D отпечатана лаборатория за изследване на дронове.

"Изпринтени" сгради се появяват по целия свят – от жилища за бежанци до цели комплекси от сгради, като военния тренировъчен център Camp Swift в Тексас с площ от 353 квадратни метра, а също и цели квартали, като проекта New Story в Табаско, Мексико, който ще осигури домове за семейства, живеещи в бедност.

„През следващите десетилетия трябва да се извърши голям обем строителни работи при липсата на достатъчно квалифицирани строителни работници, в условията на енергиен преход и необходимостта индустрията да стане по-устойчива“, смята Тео Салет.

Той е декан на катедрата по строителство в Техническия университет в Айндховен, Холандия, както и привърженик на модернизирането на строителната индустрия чрез технологии, като 3D печатането.

„Дигиталното проектиране и строителство ще спестят време, ще намалят строителните и ремонтните разходи, ще решат проблема с липсата на строителни работници и ще ни позволят да преосмислим дизайна по отношение на устойчивостта“, казва още Салет.

Той вярва, че проект, като предложената джамия в Дубай, е следващата фаза в 3D принтирания архитектурен дизайн, но очаква, че проектът ще се сблъска с предизвикателства.

„Реализирането на голям и привличащ вниманието проект като този е доста трудна задача. Тя е мащабна, но непозната. Без никакво съмнение 3D отпечатването ще работи, обаче изобразените чертежи дават обещания, които трябва да бъдат изпълнени на практика.

Проект с такъв мащаб и амбиция, според мен, е начинание, от което трябва да се учим, но са възможни и грешки", смята Салет.