Ерата на измислянето на нови пароли, които не са “password123”, може би е към своя край. Или поне за профилите на потребителите в услугите на Google.

Тази седмица компанията пусна нова функция на име passkeys - алтернативен метод за достъп до приложения и уебсайтове, който “е по-лесна за използване и по-сигурна” алтернатива на паролата.

От Google твърдят, че с нея потребителите могат да достъпват своите профили по същия начин, по който отключват телефона си – с пръстов отпечатък, лицево разпознаване или PIN за заключване на екрана.

Консорциумът в сферата на онлайн сигурността FIDO Alliance, в който членуват много технологични компании, има разработени стандарти за ключовете за достъп. Microsoft, Apple и Google пък работят от известно време върху това да ги превърнат в реалност.

Apple пусна своята опция за passkey с представянето на операционната система iOS 16, позволявайки на потребителите да използват технологията за различни приложения, в това число и Apple Wallet.

Поддръжката за ключове за достъп беше пусната за устройства с Chrome и Android през октомври 2022 г., но сега опцията е налична и за профилите в Google - от Gmail до Drive.

Хората са известни с това, че не се справят особено добре при избирането на пароли. Добавянето на специален символ или буквено-цифрена комбинация също не предоставя най-висока степен на защита.

За сравнение, ключовете за достъп са считани за по-сигурна опция, като от Google ги определят като “устойчиви на онлайн атаки, като фишинг.”

Компанията ще продължи да осигурява поддръжка за паролите и двустепенната верификация като опция за достъп.