Цените на зехтина достигнаха рекордно високи нива, вследствие на продължителната суша в Испания, която е водещ производител на продукта и се очаква да останат високи известно време.

След като популярният майстор-готвач Хосе Андрес пише в Twitter, че яйцата трябва да се пържат в един пръст зехтин, потребител коментира: “Един пръст зехтин може да излиза скъпо, каква е алтернативата за тези от нас, които сме с ограничен бюджет?”

Данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че глобалните цени на зехтина са достигнали 5 989.8 долара за метричен тон, което представлява 26-годишен връх.

Тези високи цени може да се задържат “известно време,” казва анализаторът в Mintec Кайл Холанд.

„Изключително лоши“ метеорологични условия

Лошото време в Испания, и най-вече продължителната суша, е основната причина за скачащите цени.

“Причините за повишението на цените до рекордни нива са до голяма степен лошото време и изключително сухият период за отглеждането на маслини в по-голямата част от Средиземноморието и най-вече в Испания, която е основен производител и износител на зехтин,” казва Холанд.

В резултат на “изключително лошите” метеорологични условия, добивът за октомври-февруари е с 50% по-нисък от обикновеното, което се е отразило на предлагането в международен план и е повишило цените.

“Заради изключително лошите метеорологични условия Испания е произвела около 630 000 тона зехтин, в сравнение с 1.4 - 1.5 млн. тона обикновено,” посочва той.

Маслиновите дръвчета растат в топъл и сух климат, а оптималната температура е между 15 и 26 градуса по Целзий.

В Испания времето беше “много сухо” през март, като в страната са паднали едва 36% от стандартните за месеца валежи. Тя отчита валежи под средното ниво в 36 поредни месеца.

Ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да бъде с още по-лош добив.

“Изглежда, че продължаващата суша в Европа, и най-вече в най-големия район за производство на зехтин в Испания, е причинила глобален недостиг на продукта,” казва пред CNBC Давид Валморбида, президент на Австралийската асоциация на производителите на зехтин.

Търсенето оказва още по-голям натиск върху изпитващите вече затруднения вериги на доставки.

Търсенето на зехтин е голямо в последните години, а цените се повишават от 2020 г., защото потребителите са се хранили и са готвили по-често вкъщи по време и след пандемията от COVID-19, казва Валморбида.

Освен това, недостигът на слънчогледово олио след руската инвазия в Украйна също е повишил цените. “Войната в Украйна, която доведе до глобален недостиг на слънчогледово олио, повиши търсенето на зехтин още повече,” допълва той.

Променящите се потребителски навици биха могли да облекчат част от натиска.

“Потребителите вече започнаха да намаляват консумацията на зехтин значително, като, от една страна, употребяват по-малки количества, а от друга - преминават към растителни масла, масла от семена или различни смеси от масла,” казва Валморбида.

Въпреки това, той твърди, че базовото търсене на зехтина, като здравословен и естествен продукт, ще “остане почти на каквато и да било цена.”

“Така без увеличение на валежите може да продължим да сме свидетели на високи цени от 5 или повече евро на литър и по време на реколтата за 2023/24 г.”