Поскъпването на зехтина с 27% води до нов шок за италианските семейства, които продължават да се борят с растящите цени на основни хранителни продукти.

Зехтинът е една от петте съставки, необходими за приготвянето на традиционното неаполитанско ястие, поради което влиза в изчисляването на индекса на Bloomberg Pizza Margherita.

Според икономическото издание, разходите за приготвяне на пица у дома вече са с 20% по-високи спрямо година по-рано, като този ръст се запазва в осми пореден месец.

Продължаващото поскъпване на зехтина идва на фона на сушата в Испания, която е най-големият производител на продукта в света, както и на сухите периоди в останалите части от Южна Европа.

Дори при спад на инфлацията в страната и забавяне на ръста на сметките за електричество, Италия остава уязвима на редица други ценови шокове, засягащи основните хранителни продукти.

Зехтинът е основна част от италианската кухня, като се използва във всеки дом на полуострова.

Данни сочат още, че цената на пицата в ресторантите в страната е с 8.5% по-висока спрямо година по-рано – почти толкова, на колкото възлиза инфлацията за последните 12 месеца.

Ето с колко са поскъпнали основните продукти, нужни за направата на пица Маргарита:

  • Брашно – годишен ръст от 17.6% и 0.5% за последния месец
  • Моцарела – годишен ръст от 26.9% и 0.8% на месечна база
  • Доматен сос/пюре – годишен ръст от 13.4% и 1.9% на месечна база
  • Зехтин – годишно поскъпване от 27% и 2.2% за последния месец
  • Електрическа енергия – ръст от 28% за годината и спад от 18.4% за последния месец.